Незвичайний командний чемпіонат у Липівці

Липовець старіший Вінниці більш ніж на два століття і ще 400 років тому навіть був у півтора рази більший нашого обласного центру. Це місто 3-х битв (де ще знайдеш таке в Україні!). У 1651 році тут розгромили поляків і цим врятували І.Богуна від облоги у Вінниці. У липні 1941 при Липівці Червона армія здобула першу на той час перемогу (про це нагадує єдиний у СНД словацький монумент при в'їзді з Вінниці). У січні 1944 на Липовецькій дузі відгриміла найбільша в Україні танкова битва. А з початку ІІІ тисячоліття в місті над Собом тривають найголовніші в області інтелектуальні баталії.

Вже традиційно у найстарішому районному центрі Вінниччини відбуваються командні шахові чемпіонати, адже там завжди раді зустріти коллег місцеві ентузіасти та органи влади, які з року в рік забезпечують високий рівень організації. Цього разу на попередньому турнірі запросив своїх колег на свій ювілей постійний організатор шахового дійства у Липовці Почесний краєзнавець України, генерал-осавул козацтва О.Роговий. Саме за його ініціативи з 2001 року ці найпрестижніші змагання року проводяться на берегах Собу. Вони стали знаковими для багатьох шахістів. Як згадував капітан команди-переможниці Артур Роєнко, він виріс на них з 4 дошки до майстра спорту і зустрів тут свою половинку.

Командний чемпіонат Вінницької області з шахів пройшов у Липовецькій ЗОШ №2. У змаганнях взяли участь команди Могилів-Подільського, Немирівського, Калинівського, Жмеринського районів, міст Вінниці й Жмеринки та команди господарів. На жаль, не змогли забезпечити свою присутність традиційні учасники з Козятина, Ладижина, Літина, Оратова, Тульчина.

Із вітальним словом на урочистому відкритті змагань виступили керівник аппарату райдержадміністрації Олександр Скоцький, заступник міського голови Ольга Фоміна та головний суддя змагань майстер спорту міжнародного класу, заслужений тренер України Микола Боднар (присутні вітали його оплесками за 2 місце вихованця на юнацькому чемпіонаті світу у Греції, звідки він повернувся лише позавчора).

Напередодні турніру свій 60-річний ювілей відзначив кандидат в майстри спорту з шахів Олександр Роговий (3-разовий чемпіон області серед держслужбовців і 20-разовий чемпіон Липовецького району з шахів). Тож у присутності «шахової еліти» області йому було вручено почесну грамоту Липовецької райдержадміністрації та районної ради за активну життєву позицію, багаторічну сумлінну працю та з нагоди 60-річчя з Дня народження. Також, Олександр Іванович був нагороджений подякою від міської ради, грамотою та грошовою винагородою від обласної шахової федерації.

Після привітання та побажання учасникам турніру спортивної витримки, здоров'я та перемог розпочалися змагання. Чемпіонат проводився по круговій системі з лімітом часу 34 хвилини на партію. Було зіграно 7 турів і 112 партій, у кожній з яких була цікава та безкомпромісна боротьба. Про напруженість шахових баталій свідчить хоча б те, що переможцями чемпіонату стали команди з міст Вінниці і Жмеринки з однаковими додатковими показниками, отож вперше в історії командних чемпіонатів пальму першості розділили дві команди. Третіми стали гості із Могилів-Подільського. Призове 4 місце посіла команда з Липовецького району, а команда міста Липовець увійшла в залікову шістку (за що даються очки), випередивши Калинівку та Немирів.

Команди–призери змагань були нагороджені грамотами та медалями управління фізичної культури та спорту облдержадміністрації, грошовими преміями від обласної шахової федерації та командними подарунками від організаторів турніру. Також були встановлені індивідуальні призи та грошові винагороди двом кращим шахістам по дошках.

Уперта боротьба іноді давала несподівані результати. Так, на першій дошці одразу троє шахістів поділили перше місце: Андрій Горобець (Могилів-Подільський), Артур Роєнко (Жмеринка) та Дмитро Щербина (Вінниця). Переможцем на другій одноосібно став Георгій Галич (Вінниця), другим став Анатолій Ходюк (Жмеринка). На третій прешим був Микола Бондар (Вінниця), а другим - Петро Шендерук (с.Росоша Липовецького р-ну). На четвертій - Віктор Личкін (Жмеринський р-н) і Володимир Шендерук (Липовецький р-н).

Організацію проведення турніру було забезпечено за підтримки Вінницької обласної та Липовецької районної шахових федерацій, Липовецької райдержадміністрації та Липовецької районної ради. Цінні подарунки переможцям та призерам наддала Липовецька міська рада. Грошові винагороди забезпечив президент Вінницької обласної шахової федерації Аркадій Найдич, про успіхи якого на світовому турнірі говорили в кулуарах змагань.

Також хочеться щиро подякувати за участь в організації та проведенні свята шахів у районі директору Липовецької ЗОШ І-ІІІ ступенів №2 Черепащуку Д.Я., фізичній особі-підприємцю Шендеруку В.Г. і ювіляру Роговому О.І., з яким учасники розділили його свято по закінченні змагань. Окрім численних грамот наш колега, як отаман Липовецького полку, був нагороджений козацьким орденом «Покрови Пресвятої Богородиці», а також Почесним знаком Національної спілки журналістів України. Так на берегах Собу найбільші командні змагання року поєдналися з ювілеєм їх організатора.

Вінницька обласна та Липовецька района шахові федерації







0 коммент. :

Отправить комментарий

Оставьте комментарий