ВІННИЧЧАНИН ВІКТОР МАТВІЇШЕН – ВІЦЕ-ЧЕМПІОН СВІТУ!

Уляглися пристрасті, відсвяткувалася перемога й прийшло натхнення написати статтю про юнацький чемпіонат світу в Греції. Чемпіонат цього року приймало курортне грецьке містечко Порто-Каррас, яке розташоване на півострові Сітонія. Мені воно нагадувало маленьке селище (два готелі та пляж). Зовсім поруч (5 хвилин пішки) знаходилося трохи більше містечко Неос-Мармарас, де вже можна було прогулятися по набережній, скуштувати місцеві страви в затишних кафешках і придбати сувеніри для рідних і друзів. Але… ціни, щоб насолодитися відпочинком (проживання, харчування і розваги), там неймовірно високі – у середньому в 3-5 (і більше) разів вищі, ніж у таких же курортних містах Хорватії, Чорногорії, Болгарії, Румунії, а про Грузію я взагалі мовчу. Коротше, не раджу їхати відпочивати в Грецію. Не дарма Греція вважається найдорожчою країною Європи. А головне, що нічого такого особливого там немає, що б відрізнялося від наведених вище країн. Повірте мені, що наш Чорноморськ не гірший. Але це так, до слова. У нас було обмаль часу на відпочинок, адже ми приїхали на відповідальні змагання. Надзвичайно престижні змагання для молоді саме чемпіонат світу, адже це можливість проявити себе, показати, наскільки ти здібний, а найголовніше – довести самому собі, що в тебе є шахове майбутнє.

Чемпіонат із класичних шахів відбувся в 3 категоріях: до 14, 16 і 18 років. Україну представляли 8 учасників, а загалом усіх молодих шахістів було біля 600. Вінниччанин Віктор Матвіїшен боровся у віковій категорії до 16 років. Перед початком змагань ми розуміли, що буде дуже важко, адже конкуренція неймовірна, хоча б по тій простій причині, що шахи в багатьох країнах введені в обов’язкову шкільну програму, а де масовість, там і результати. Шахи розвиваються в усьому світі шаленими темпами. Боротися стає все важче і важче. Останніми медалями українців на молодіжних світових чемпіонатах, якщо я не помиляюсь, було золото Олександра Бортника (Миколаїв) у віковій категорії до 18 років і Наталії Букси (Львів) у категорії до 20 років 4 роки тому. Україна була без медалей цілих 4 роки. А останній успіх вінниччан на світових юнацьких чемпіонатах був 12 років тому в Грузії в далекому 2006 році, де Ілля Нижник виборов срібну медаль у віковій категорії до 12 років.

Зі 100 учасників у категорії юнаків до 16 років за моїм аналізом було біля 25, кожен із яких міг стати призером. Як я вже казав, була велика конкуренція і потрібно було побудувати правильну стратегію на турнірну боротьбу. Якщо в попередніх чемпіонатах Європи і світу завдання було старатись вигравати в кожній партії, і Віктору декілька років поспіль зовсім трішки не вистачало до п’єдесталу (було 4, 5 і 7 місце), то цього разу я поставив завдання грати із запасом міцності і не програти жодної партії. Дистанція довга (11 партій), тому навіть єдина поразка відразу може відкинути далеко назад у турнірній таблиці, а нічия залишає в групі лідерів. І завдання було виконане. Перші дві перемоги, потім дві нічиї, все йшло за планом. Потрібно було вже вигравати, і пішли виграші з нічиїми. 6 перемог і 5 нічиїх, 8,5 очок з 11 можливих і чисте 2 місце. Була можливість поборотися за чемпіонство, але чемпіону світу вірменину Шанту Саргсяну відверто щастило на додаток до потужної гри. В особистій зустрічі вінниччанин білими володів ініціативою всю партію і мав гарні шанси на перемогу, але в обопільному цейтноті допустив 3-разове повторення позиції і суддя зафіксував нічийний результат. Вітаємо Віктора Матвіїшена з видатним успіхом! Рухаємося далі, ще не всі вершини підкорені!

Шкода, що медаль вінниччанина виявилась єдиною в скарбниці українців у класичних шахах: прикро за харків’янку Марію Бердник, яка могла стати чемпіонкою світу, як би виграла останню партію. Але Марія програла й вилетіла з призової трійки. Та як би там не було, українські діти надзвичайно талановиті і здібні, тому впевнений, що великі перемоги прийдуть дуже швидко!

Микола Боднар, Заслужений тренер України










0 коммент. :

Отправить комментарий

Оставьте комментарий