Молоді вінницькі шахісти з директором на чолі здолали гросмейстерів і здобули кубок у Могилеві!

Вихідними, 21-22 липня 2018 року, у Могилеві-Подільському в 11-й раз розіграли фінал відкритого обласного кубку Вінницької області «Дністер».

Змагання відбулося за підтримки місцевої влади і меценатів підприємства «Вацак». Грали у просторій спортзалі загально-освітньої Могилів-Подільської школи № 4, яка розташована окремо від навчального закладу і має гарну вентиляцію. Це не дивно, адже директор школи Андрій Горобець водночас є головним організатором кубку, президентом Могилів-Подільської Федерації шахів і лідером команди Могилева-Подільського.

Змагання зібрало, як ніколи, сильний склад. Серед учасників були не лише кандидати у майстри і майстри спорту, але й два гросмейстери. Обидва – із Хмельницького. Зокрема, призер чемпіонату Європи з швидких шахів серед чоловіків Вадим Разін і екс-чемпіон України серед чоловіків Любомир Михалець. Відзначимо й участь спортсмена з Ізраїлю Валентина Гойкмана, який нещодавно у Вінниці виграв відкритий турнір до Дня шахів. Він грав на першій шахівниці за команду Немирівського району. Взагалі участь легіонерів, тобто представників інших населених пунктів і навіть регіонів, допускалася. Їх не бракувало в кожній із команд – потенційних лідерів.

Завдяки доволі високому для Вінниччини призовому фонду (грошові винагороди отримували перші п'ять команд) вдалося збільшити масовість і розширити географію змагань. На старт вийшли не лише кілька колективів господарів (дорослих та юнацьких), Вінниці, міст і районів нашого краю, але й три збірні із Хмельницької області (обласного центру, Летичева і Кам’янця-Подільського), Миколаєва, і Чернівців. Статус змаганню додало запрошення міжнародного арбітра, голови суддівської колегії Федерації шахів України Олега Товчиги. Тобто найбільш авторитетного судді із «королівської гри» нашої країни.

Під час урочистого відкриття для учасників виступили дівчата-танцюристки. Спортсменів привітали із нещодавнім Днем шахів. А Олег Товчига, який вперше завітав до Могилева, висловив своє враження від гарної організації турніру: 
– Це фактично малий командний чемпіонат України. У      
у Могилеві-Подільському грають 18 команд, а на нещодавньому чемпіонаті країни серед клубів їх було лише 16, – сказав Олег Товчига.

Як і передбачалося, боротьба за лідерство велася між титулованими хмельничанами (два «гроса», майстер і кандидат у майстри) та командою Вінниці, до якої входили досвідчений «міжнародник» Микола Боднар (директор Вінницької шахової школи, який набрав 8 очок із 9 можливих і таким чином задавав тон команді) і три найсильніших молодих кандидати у майстри спорту, вихованці школи Владислав Лукіянчук, Дмитро Щербина і Георгій Галич. Молодь проти досвіду – класична інтрига. На цей раз сильнішими виявилися спортсмени з міста над Бугом. Вони перемогли хмельничан із рахунком 3:1 (в тому числі здолали обох гросмейстерів!) і спромоглися фінішувати першими із відривом в одне очко від головних конкурентів (7 матчевих перемог і 2 нічиї в 9 турах за швейцарською системою). 

На другому місці – Хмельницький (7 перемог, нічия і поразка). На третьому – Жмеринка (5 перемог, 3 нічиї, поразка), яка підсилилася на першій шахівниці молодим майстром ФІДЕ із Вінниці, діючим чемпіоном Вінниччини Олегом Биковським. Наступні призові місця посіли Чернівці, Миколаїв і Калинівка (Вінницька область). Нагороди також отримали кращі гравці, які виступали на кожній із чотирьох шахівниць.

Не забули дбайливі організатори й про культурну програму. Усіх охочих безкоштовно відвезли до знаменитого Лядівського скельного монастиря. Він розташований на високій горі, поруч із кордоном з Молдовою, що проходить по Дністру.

В котрий раз Могилів-Подільський підтвердив високий рівень організації шахових турнірів! Молодці!

Таблиця змагань


Міша і Маша Шахови


























0 коммент. :

Отправить комментарий

Оставьте комментарий