ШАХИ НА ПРИРОДІ

У дитячому літньому оздоровчому таборі «Казкова долина» с.Сосни Літинського району відбувся командний кубок Вінниччини з шахів. Надзвичайно гарне і мальовниче місце. Свіже повітря і прекрасні краєвиди дозволили шахістам насолодитися не тільки грою, а й природою. На старт вийшли 8 команд (по 4 учасника в команді), грали стінка на стінку по 2 партії в швидкі і бліц.

Вже в першому турі команда м.Вінниці в складі Микола Боднар, Георгій Галич, Костянтин Мельніков і Анатолій Спірін перемогли прямих конкурентів з Вінницького р-ну (Алєксандр Швайгєр, Володимир Шпіркін, Євген Большунов, Євген Демчук) з рахунком 7.5–0.5 і зробила вагому заявку на загальну перемогу. У наступному ж турі вінниччани переконливо перемогли ще одного фаворита команду м.Жмеринка (Андрій Заверуха, Владислав Полігас, Віталій Дудник, Дмитро Ковальов) 6-2, фактично оформивши чемпіонство. Так воно і сталося. Вінниччани вибороли кубок. 2 місце за Жмеринчанами. 3 за шахістами з Вінницького р-ну. Трохи не дотягнули до трійки: 4 місце Жмеринський р-н, 5 Літинський р-н. Загалом турнір пройшов у теплій і дружній атмосфері, але одночасно в запеклій і безкомпромісній боротьбі.

Турнір усім подобається завдяки місцю гри, адже вже багато років тут проводяться обласні турніри. Раніше вони були дуже гарні, з призовим грошовим фондом, речовими призами, але зараз все змінилося в гірший бік, і з кожним роком питання що до їх проведення стоїть під великим питанням. Справа в тому, що літинські шахісти розпустили свою Федерацію, керівники самоусунулись і робити ніхто нічого не хоче для розвитку шахів на Літинщині. Винятком є дитячий тренер Дмитро Горбатюк, який наполегливо тренує дітей в Літині і Дашківцях і є головним організатором обласного дитячого турніру в Літині, а також шаховий ентузіаст голова Літинського районного відділу молоді і спорту Микола Кіпаренко, який всіляко намагається підтримати шахи і не дати їм вмерти. Але без діяльності Федерації неможливо з оптимізмом дивитися в майбутнє. Я проводив бесіди майже зі всіма діючими шахістами Літина, і нажаль не тільки ніхто не хоче зайнятись справами Федерації, але й якщо такий лідер знайдеться, то й допомагати ніхто не готовий. Після цих розмов мені здалося, що всі хочуть сховатися в кущі. Ну що ж, такі сумні справи в нашій шаховій Літинщині. Хочеться тільки надіятись, що часи зміняться і в Літині з'явиться сильна команда, яка буде розвивати шахи на Літинщині і Вінниччині.

Дивіться відео:

Микола Боднар, головний суддя













0 коммент. :

Отправить комментарий

Оставьте комментарий