4 ЗОЛОТА ВІННИЧЧАН НА ДОМАШНЬОМУ ЧЕМПІОНАТІ УКРАЇНИ!


«Життя – це партія в шахи»
Мігель Сервантес, іспанський новеліст, драматург і поет, класик світової літератури 16 сторіччя

У Вінницькій шаховій школі фінішували чемпіонати України з шахів серед юнаків і дівчат до 16 років з класичних, швидких і блискавичних шахів. Змагання відбулися на високому рівні за підтримки профільного Міністерства, Федерації шахів України, Вінницького спортуправління ОДА, Вінницького міського спорткомітету, ВОФШ і МДЮСШ №6.

8 березня почався турнір з найпрестижніших класичних шахів. 12 юнаків і 12 дівчат з 8 регіонів України, які пройшли жорсткий відбір півфіналів, розіграли першість по круговій системі. На урочистому відкритті голова спорткомітету Вінницької міської ради Сергій Краєвський привітав учасників змагань і побажав молодим шахістам великих перемог не тільки на турнірах в Україні, але й на міжнародних змаганнях, а президент Вінницької обласної Федерації шахів Юрій Яремчук подякував учасникам за приїзд до Вінниці та участь в чемпіонаті, а також запросив усіх гостей на наступні вінницькі шахові турніри. Крім того, організатори презентували на відкритті святкову культурну програму, яку успішно здійснили «власними силами». Спочатку вихованка шахової школи Мирослава Лущикова зачарувала присутніх грою на сопілці, потім ще шестеро дівчат у шахових костюмах розповідали вірші про шахові фігури та шахи. І на завершення була проведена шахова вікторина з грошовими призами, в якій перемогу здобула вінниччанка Надія Шпанко. І, звичайно, у святковий жіночий день усі учасниці чемпіонату, а також дівчата, які брали участь у культурній програмі, отримали в подарунок фірмові кружки з написом «ШАХОВА КОРОЛЕВА». А потім відбулось жеребкування, де учасники тягнули номерки – пряники у вигляді шахових фігур, якими дехто з учасників відразу ж і поласував.

Коли передстартове святкування і вітання успішно закінчилося, почалася  цікава, напружена і безкомпромісна боротьба. Особливо інтригуючими були змагання серед хлопців. Усі почали втрачати очки з самого початку, і явного лідера не було до самого фінішу. Близько половини учасників зберігали шанси стати чемпіоном і призерами. У цій драматичній боротьбі найстійкішим виявився вінниччанин Віктор Матвіїшен. Друге місце посів одесит Валентин Байдецький, а третє – киянин Євген Рошка. Турнір серед дівчат був не менш напруженим, але більше прогнозованим. Три шахістки, а саме Марія Бердник (Харків), Анастасія Дубовик (Дніпро) і Надія Шпанко (Вінниця), відразу почали набирати залікові бали і уже в середині турніру стало зрозуміло, що на п’єдестал піднімуться саме ці дівчата. Особливо відзначилась наполегливістю Марія, котра потужною, активною і енергійною грою долала суперниць щодня. Лише одна нічия і десять перемог! Впевнена першість Марії Бердник! На другому місці – Анастасія, на третьому – Надія.

На турнір зі швидких шахів підтягнулися вже чемпіони і призери своїх областей зі всієї України. Зібралось більше 70 учасників. Тріумфували Віктор Матвіїшен і Анастасія Дубовик, другі місця у Євгена Рошки і Надії Шпанко, треті місця вибороли Валентин Байдецький і Алєся Прасол (Дніпро).

У бліцтурнірі вінниччани Вітя і Надя нарешті сформували золотий дубль! Отже, золотий хет-трик Матвіїшена і три медалі Шпанко, на радість господарів, зробили виступ вінничан більш ніж успішним.

– Шахове свято у Вінниці завершилося. Настільки була приємна, товариська і позитивна атмосфера між організаторами, учасниками, тренерами і представниками, що хотілося зупинити час, щоб турнір тривав вічно! На жаль, такі приємні моменти закінчуються, – сказав на закритті змагань головний суддя чемпіонатів, директор Вінницької МДЮСШ №6 Микола Боднар. А заступник губернатора Вінницької ОДА Людмила Щербатьківська привітала та нагородила переможців. У своєму вітальному слові вона наголосила, що шахісти – це майбутнє нації, адже вони уміють думати і прораховувати наперед свої дії і кроки, так необхідні у повсякденному житті, а також відзначила, що юнаки і дівчата зробили правильний вибір, адже шахи розвивають в людини багато корисних якостей. Окрім медалей і грамот Міністерства молоді та спорту України, дбайливі організатори нагородили переможців і призерів грошовими призами, а кожен учасник отримав дерев’яну статуетку ручної роботи на згадку про чемпіонат!

Вітаємо переможців та призерів та чекаємо гостей на нових турнірах у гарному і привітному в місті над Бугом!

Маша Шахова, прес-аташе ВОФШ

Дивіться фотоальбом турніру


2 коммент. :

Анонимный комментирует...

А де дивитись фотоальбом турніру?

Unknown комментирует...

буде скоро

Отправить комментарий

Оставьте комментарий