БРАВО, НАДЮШКА! БРАВО, ВІТЬОК!


«Шахи – це життя!»
Роберт Фішер, гроссмейстер, 11-й чемпіон світу
У Вінниці на базі шахово-шашкової школи відбувся чемпіонат України з шахів серед юнаків та дівчат до 14 років. Чемпіонат пройшов з трьох видів програм: класична гра, швидкі шахи та блискавична гра. Родзинкою було те, що вперше за чемпіонатом України серед юнаків та дівчат за роки Незалежної України любителі шахів могли слідкувати за прямою трансляцією партій на нашому сайті або на сторінці фейсбуку ДЮК і вболівати за своїх. Вінниця увійшла в історію, як першопрохідець в цьому напрямку, адже більшість провідних світових юнацьких чемпіонатів проводиться з онлайн трансляцією.

Коментує головний суддя змагань – суддя національної категорії Микола Боднар (Вінниця):

«Чемпіонат пройшов в чесній і безкомпромісній боротьбі. Звичайно, найважливішими і найпрестижнішими змаганнями є класика. Тут серед юнаків рейтинг–фаворитами були багаторазові переможці та призери чемпіонатів України та Європи - киянин Кірілл Шевченко та вінниччанин Віктор Матвіїшен. Вони і розіграли пальму першості між собою. Турнірна ситуація змінювалась з кожним туром. В підсумку конкуренти набрали однакову кількість очок, але додаткові показники на радість місцевим вболівальникам виявились кращими в вінниччанина! Третім став, показавши також сильну і змістовну гру, Валентин Байдецький (Чорноморськ, Одеська обл.). Серед дівчат не було рівних харків’янці Марії Бердник, яка набрала майже максимум очок. А от вінниччанка Надія Шпанко виборола почесне друге місце! Третьою стала Каміла Грищенко (Краматорськ, Донецька обл.). Не менш вдало виступили молоді вінниччани в швидких шахах і бліці. В швидких срібло в Віктора Матвішена і бронза в Надії Шпанко. А в блискавичній грі Вітя і Надя здобули два золота!!! Отже, вінниччани здобули 6 медалей (3 золотих) з 18 можливих на домашньому чемпіонаті України. Слід відзначити інших вінниччан, які теж гідно представили Вінниччину на цьому чемпіонаті! Зокрема Дмитро Щербина виборов високе 5 місце в класиці, а зовсім юна 9-річна Віка Біляк виборола 3 очки і посіла почесне 11 місце. Вінницька шахова школа ще раз підтвердила свої передові позиції в дитячо-юнацьких шахах на теренах України!»

Таблиця юнаки – класика.
Таблиця дівчата – класика.
Таблиця юнаки – швидкі.
Таблиця дівчата – швидкі.
Таблиця юнаки – бліц.
Таблиця дівчата - бліц.

Але у вінницьких чемпіонів немає часу на відпочинок, адже 19 квітня у Вінниці почнеться чемпіонат України серед юнаків та дівчат до 16 років. Окрім Матвіїшена і Шпанко честь Вінниччини захищатимуть Владислав Лукіянчук і Ірина Іщенко. Дивіться онлайн трансляцію і вболівайте за наших!

Маша Шахова, гросмейстер