3 ШАХОВИЙ МЕМОРІАЛ АНАТОЛІЯ ОЛЬХОВСЬКОГО У ВІННИЦІ ЗІБРАВ ГРОСМЕЙСТЕРІВ І МАЙСТРІВ


«Гра в шахи - пробний камінь людського розуму»
Іоганн Вольфганг Гете, німецький поет, прозаїк, драматург, мислитель і натураліст
Вінницька шахово-шашкова школа за останнім рейтингом входить в трійку найкращих в державі. Юні вінницькі шахісти регулярно здобувають медалі не тільки на чемпіонатах України, а й на чемпіонатах Європи. Лише цього року у місті над Бугом заплановано два чемпіонати України серед юнаків (один щойно відбувся, а другий проходить), де наші спортсмени виборюють медалі. Остаточно закріпити Вінницю в статусі «Нью-Васюків», тобто одного із визначних центрів розвитку інтелектуальної гри в країні, допомогло започаткування меморіалу Анатолія Ольховського з блискавичних шахів. Це змагання знову зібрало у нашому місті найсильніший склад учасників за весь рік.

23 квітня в МДЮСШ №6 відбувся вже третій меморіал з рапіду. Головним суддею змагань був міжнародний арбітр, голова колегії арбітрів Федерації шахів України Олег Товчига (Київ). Це додавало турніру ваги і об’єктивності.

Завдяки високим призам він виявився дуже представницьким. На старт вийшло 116 шахістів з 20 областей України. В тому числі чотири гросмейстери і близько 20 майстрів. На урочистому відкритті змагань виступила вдова Анатолія Михайловича Ольховського – Зоя Давидівна. Вона подякувала за те, що стільки сильних спортсменів своєю участю в турнірі шанують пам’ять її чоловіка. Зоя Давидівна завжди підтримувала і заохочувала «свою половинку» у захопленні шахами. Не дивно, що їх син Олександр був неодноразовим чемпіоном Вінниці і області.

– Головним захопленням Анатолія Ольховського були шахи, для яких він завжди знаходив час, приймав активну участь в різних змаганнях загальноукраїнського і всесоюзного масштабів, – розповів директор шахово-шашкової МДЮСШ №6 міжнародний майстер Микола Боднар. – Анатолій Михайлович буде незримо присутнім на всіх наших змаганнях завдяки нашій добрій пам’яті про нього.

Учасники вшанували пам'ять Анатолія Ольховського хвилиною мовчання. Після цього сіли за шахівниці, і змагання розпочалося!

Турнір виграв міжнародний майстер з Києва Анатолій Поливанов, який здобув 10 очок з 13 можливих. На другому місці майстер Олексій Соловчук з Полтави – 9.5 очок. Стільки ж набрав міжнародний гросмейстер Володимир Сергєєв з Києва (3 місце).

З вінницьких шахістів відмітимо трійку кращих. Міжнародний майстер Микола Боднар посів 7 місце, майстер ФІДЕ Вадим Трегубов і майстер ФІДЕ Віктор Матвіїшен – відповідно 9 та 12 місця.

Кращою серед жінок виявилася міжнародний гросмейстер екс-чемпіонка України Ольга Бабій з Тернополя, яка здобула 8.5 очок і посіла 19 місце.

Було також вручено низку додаткових призів – кращим вінничанам, дітям (в різних категоріях) і ветеранам.

– Ці змагання найрейтинговіші за складом учасників в календарному році на Вінниччині, - сказав директор ДЮСШ № 6 Микола Боднар. – Саме через це така щільність підсумкових результатів. Ось, наприклад, 7 та 19 місця розділяють лише півочка! Це свідчить і про високий рівень майстерності шахістів, і про велику популярність меморіалу Ольховського в Україні.

Маша Шахова, гросмейстер