ДИРЕКТОР ВИГРАВ ВСЕУКРАЇНСЬКИЙ ШАХОВИЙ ТУРНІР


«В шахах можна стати великим майстром, лише усвідомивши свої помилки і недоліки. Абсолютно так само, як і в житті.»
Олександр Альохін, гросмейстер, 4-й чемпіон світу

В Жмеринці вже всьоме пройшов традиційний відкритий Всеукраїнський шаховий фестиваль «Жмеринська весна-7», присвячений 42-й річниці звільнення Жмеринщини від німецько-фашистських загарбників. Змагання відбулися за підтримки спонсорів, міської влади і міського голови Анатолія Кушніра. Мер привітав учасників на урочистому відкритті і зробив безцінний подарунок шахістам Жмеринської Федерації шахів, а саме декілька комплектів сучасних електронних годинників та шахів Стаунтон №6. Без перебільшення можна сказати, що відкриття змагань в Жмеринці найкраще на Вінниччині – завжди присутні представники влади, спонсори, все швидко, чітко, без «сучка и задоринки». Спонсори – спонсорами, відкриття – відкриттям, але повинна бути людина (ентузіаст, своєрідний «стрижень»), яка візьме на себе левову частку організаційної роботи. Цю роботу провів директор турніру, молодий і перспективний тренер, КМС, а також гарний організатор, заступник голови Федерації шахів Жмеринки Артур Роєнко. Приємно, що молоді люди, а Артуру Олеговичу всього 22 роки, роблять великий внесок в розвиток шахів.

А тепер перейдемо безпосередньо до змагань. Завдяки гарному призовому фонду змагання зібрали доволі представницький склад. Стартувало 70 спортсменів з Вінницької, Донецької, Хмельницької, Житомирської, Івано-Франківської, Одеської областей та Києва. Серед них було шість майстрів спорту (національних, міжнародних і ФІДЕ) та близько трьох десятків кандидатів у майстри.

З перших турів лідерство захопив досвідчений міжнародний майстер з Вінниці Микола Боднар – 5 очок з 5 можливих. Надалі втримати лідерство для «маестро» було, як кажуть, справою техніки. Нагадаємо, що пан Микола є директором Вінницької шахово-шашкової школи, Заслуженим тренером України, та як показав даний турнір – гарним гравцем. Рідкісний випадок успішного поєднання керівної посади, тренерської роботи та власної практичної гри.

Друге і третє місця, продемонструвавши гарну і змістовну гру, посіли теж Вінницькі майстри Вадим Трегубов і Володимир Вусатюк. До призової десятки також увійшли: 4-е місце – Вадим Разін (Хмельницький), 5-е – Афлатун Мамедов (Котовськ, Одеська обл.), 6-е – Віктор Гудок (Вінниця), 7-е – Анатолій Ходюк (Жмеринка), 8-е – Сергій Охрименко (Житомир), 9-е – Вячеслав Кошовий (Бар, Вінницька обл.), 10-е – Олександр Кравець (Хмельницький).

Крім того організатори підготували низку додаткових спеціальних призів. Взагалі турнір пройщов на високому організаційному рівні в безкомпромісній боротьбі. Від імені Вінницької обласної Федерації шахів хочеться подякувати Жмеринській Федерації шахів за відмінно проведений турнір, який сприяв розвитку шахів на Вінниччині та в усій Україні!

Таблиця турніру.

Маша Шахова, пресс–аташе Вінницької обласної Федерації шахів