«ОРЛЯТА УЧАТСЯ ЛЕТАТЬ!»


Шахи – для кожного своє. Для одного – це мистецтво, для того, хто цінує систематизацію, логіку, точний вивірений аналіз, – це наука, ну а для третього – перш за все боротьба, азарт, ризик, – це спорт!
Михайло Таль, гросмейстер, 8-й чемпіон світу з шахів

12 та 13 березня в приміщенні шахової школи відбулися 2 шахові турніри «Майбутні майстри». В першому турнірі вели боротьбу шахісти 3 розряду. В змаганнях прийняло участь 24 спортсмена. Норма 2 розряду була 5.5 очок з 7 можливих. Чудово виступила маленька (за віком та за зростом, але не за талантом) надія Вінницьких шахів 7-и річна Анна Копистиринська – 6 очок з 7 можливих і безперечне виконання 2-го спортивного розряду. Другим призером став Максим Лученко, який виконав норму 2-го розряду – 5.5 з 7. Але цим шахістам ще потрібно зачекати затвердження результату тренерською радою та здати іспит. Третє місце завоювала Бондар Альбіна, не добравши до норми 0.5 очка. Успішно виступив і шестирічний Максим Пюро – 5 з 7.

Не залишив поза своєю увагою турніри і наш «генератор ідей» М.М.Боднар. Він виступив ініціатором дуже цікавого і корисного турніру, в який були запрошені не тільки молоді і перспективні шахісти 2 та 1 розрядів, але й досвідчені кандидати в майстри спорту, які мають рейтинг не більше 2100 пунктів. Турнір виявився настільки повчальним і цікавим, а ідея незвичною та оригінальною, що шахісти, ще граючи в цьому турнірі, вже цікавилися, коли відбудеться наступний турнір в такому ж форматі. Інтерес до турніру підігрівався оригінальним контролем – по 15 хвилин з додаванням 10 секунд за кожний хід та використанням електронних годинників. Участь прийняло 42 шахіста віком від 7 до 75 років. Ветерани показали своєю грою, що є ще «порох в порохівницях» і в кожному турі були суровими екзаменаторами в партіях з молодими бійцями.

Отже перші три місця посіли досвідченніші гравці. Деякі з них вперше за останні роки стали призерами змагань. Перше місце заслужено завоював ветеран вінницьких шахів Володимир Шпіркін – 8.5 очок з 9. Достойний результат! Другим став Віктор Бузько (Козятин) – 7 з 9. Третє місце у незмінного учасника наших змагань Юрія Хохлова (Вінниця). Четверте місце несподівано посіла Тетяна Ковальчук, продемонструвавши дуже змістову гру. Пятий – Євген Шафір, а от 6 та 7 місця у шановних ветеранів Вячеслава Бурлачука та Володимира Лопатюка. Турнір показав, що у наших ветеранів є чому повчитися і є з кого брати приклад.

Вітаю всіх учасників турніру з одержаними перемогами, а ще більше – молодих шахістів з отриманням безцінного досвіду.

Станіслав Дорофєєв, головний суддя змагань