В ШАХОВОМУ ТУРНІРІ З ДНЯ ВИВЕДЕННЯ РАДЯНСЬКИХ ВІЙСЬК З АФГАНІСТАНУ ПРИЙНЯЛА УЧАСТЬ РЕКОРДНА КІЛЬКІСТЬ УЧАСНИКІВ


«Шахи дають нашим думкам зовсім інший напрямок. Вони так далекі від усього людського, від сумнівів і нудьги. Це настільки абстрактна гра, що вона заспокоює. Шахи - світ в собі, що не знає ні суєти, ні смерті.»
Еріх Марія Ремарк, один з найвідоміших німецьких письменників XX століття

В ДЮСШ № 6 Вінницького міського спорткомітету відбувся юнацький шаховий турнір, присвячений виведенню радянських військ з Афганістану. Загалом в змаганні взяли участь близько 120 спортсменів віком від шести до 18 років з Вінниці та Жмеринки.

«Це рекорд по кількості учасників турнірів таких рангів. А це означає, що кількість учнів нашої шахової школи постійно зростає і це не може не радувати,» - прокоментував директор школи Микола Боднар.

Пристрасті і переживання вирували не тільки на чорно-білих клітинках, але й в кулуарах, адже іноді здавалося, що батьки з бабушками і дєдушками хвилювались більше за своїх підопічних.

Грали в чотирьох групах, згідно зі спортивними розрядами. Боротьба тривала сім турів за швейцарською системою. Переможців і призерів окремо визначали серед юнаків і дівчат. В наймолодшій групі, серед безрозрядників, було найбільше учасників – 46, серед яких було 13 дівчаток. Перемогу тут здобув Павло Ісаєв – 6 очок. Призерами стали Артем Шкварський і В’ячеслав Кисильов (по 5,5 очок). Окрім них найменші спортивні розряди також виконали Максими Дудка і Ведецький. Кращими серед дівчат стали Софія Добржанська, Соня Орловська і Софія Колісник.

В турнірі гравців першого юнацького розряду чемпіоном став Андрій Чалюк, який повернувся в шахи після трирічної перерви. Він показав абсолютно найкращий результат на турнірі – 6,5 очок. Разом з ним норму третього дорослого розряду виконали Дмитри Кардаш і Колісник (по 5,5 очок). Найкращими серед дівчат виявились Дар’я Мельник, Анна Гнатюк і Олена Грищук.

В турнірі третьорозрядників перемогу розділили Юлія Андрійчук і Дмитро Колісник (по 5,5 очок), які виконали норматив другого розряду. Завдяки кращому додатковому коефіцієнту Бухгольця золоту нагороду здобула представниця прекрасної статі. Третім залишився Олександр Горобець (5 очок).

В турнірі гравців другого розряду жоден з гравців не зміг підвищитися в класі. Норма першого розряду (6 очок) не підкорилася нікому. Чемпіоном став молодий... тренер зі Жмеринки Олег Фурман. Другим став Володимир Яремчук, син президента обласної Федерації шахів Юрія Яремчука. Обидва набрали по 5,5 очок, але старший за віком став чемпіоном завдяки кращому додатковому коефіцієнту. Бронзова нагорода в активі ще одного жмеринчанина Сергія Михайлова (4,5 очка).

Переможці і призери були нагороджені грамотами, медалями і цінними призами. Вищезгадані батьки з бабушками і дєдушками юних шахістів залишились задоволені проведенням таких цікавих змагань і висловили побажання, щоб такі турніри проводились частіше.

Прес-аташе ВОФШ Михайло Шафір та Маша Шахова