Шахові романтики Різдвяного Мукачевого

Сотня маленьких пішачків, які прагнули пройти в королеви

Участь у ньому прийняли 98 юних спортсменів із 12 областей України. Вінницю представляла команда шахового клубу «Романтик» і МДЮСШ №6. Її лідером мав стати 12-річний чемпіон області Євгеній Шафір, який торік був абсолютним чемпіоном фестивалю в Мукачевому. Але через хворобу Женя цього разу не зміг взяти участь в турнірі. На заміну йому вийшов його …5-річний брат Володимир Шафір – як виявилося, наймолодший учасник змагань «Різдвяне Мукачеве-2016». До речі, нещодавно він розділив призове місце на турнірі новачків у Вінниці, виконав 1 юнацький розряд і мав велике бажання показати себе на всеукраїнському рівні. Вова також наприкінці року отримав нагороду з рук Вінницького міського голови Сергія Моргунова разом з іншими вихованцями МДЮСШ №6.

Приз наймолодшому гравцю

Після перемог над на кілька років старшими за себе шахістами зі Львова і Закарпатської області Володимир Шафір звернув на себе увагу глядачів і фахівців. Але на фініші змагань він загальмував. Адже дошколярик не зміг впоратися з хвилюванням і … електронними шаховими годинниками з додаванням часу, які постійно відволікали його увагу. Все ж на закритті організатори на чолі з директором Мукачівського шахового клубу Олександром Федівим відзначили цікаву гру 5-річного вінничанина і нагородили його спеціальним призом, як наймолодшого шахіста змагань. До речі, Володимир Шафір дещо відстає від свого старшого брата – Женя в пять років вигравав чемпіонат Вінниці серед восьмирічних.

Непогано виступили інші представники Вінниці – призери чемпіонату області серед юнаків до 14 років Андрій Вічавський і Павло Назаренко. Вічавський став призером в бліц-турнірі і ледь не дотягнув до призового місця в головному турнірі зі швидких шахів. Андрій в останньому турі грав на другій шахівниці і в разі перемоги увійшов би в першу трійку. На жаль, нерідкий для нього цейтнот став на заваді більш вдалому виступу. Павло Назаренко, який повернувся у шахи після кількох років перерви, поступово відновлює свою спортивну форму. Спортсмен захворів під час виступу в Мукачевому, але мужньо дограв змагання до кінця.

«Червене вино» і замок «Паланок»

До Мукачевого гості приїздять не лише на змагання. В цьому місті саме під час шахового турніру відбувається фестиваль «Червене вино». В ньому беруть участь приватні винороби не лише багатьох регіонів України, але й сусідніх країн. Цього разу фест червоного вина перенесли з центральної площі міста (де він відбувався попередніми роками) до міського парку, який знаходиться у віддаленому районі. Але це аж ніяк не зупинило тисячі дегустаторів вина. Пів-міста гуляло кілька днів в парку – пили вино, глінтвейн, їли шашлик і смажену картопельку, слухали музику зі сцени і культурно відпочивали. Саме культурно, адже бійок за участі спянілих учасників фестивалю ми не помічали. Лише карети швидкої допомоги час від часу забирали тих, хто хильнув зайвого.

Окрасою міста є замок «Паланок», збудований для охорони і контролю торгових і воєнних шляхів. Він розташований на високій горі, куди можна без проблем добратися або на машині, або пішки. Квиток за вхід до фортеці чисто символічний – 20 гривень дорослий і 10 – дитячий. В замку можна знайти багато цікавого, включаючи історичний музей, дегустаційний зал червоного вина (в Мукачевому без цього ніяк!) і чимало різноманітних додаткових експозицій – наприклад, виставку унікальних старовинних годинників. Не менш цікаво й побачити як на долоні Мукачеве – це можна зробити з кількох бастіонів замку.

Хто такі шахові «Романтики»

У клубі «Романтик» (вул. 600-річчя, 6) безкоштовно займаються шахами близько 60 юнаків і дівчат. Шаховим «романтикам» – від пяти до 18 років. Заняття з ними проводить тренер МДЮСШ № 6 Михайло Шафір. Він був першим наставником Іллі Нижника – в свій час наймолодшого міжнародного гросмейстера на планеті. А також виховав десятки кваліфікованих спортсменів, переможців і призерів змагань різного рівня. Роботі шахового клубу «Романтик» сприяють Центр підліткових клубів «Універ», міський спорткомітет, відділення НОК України Вінницької області, підприємства БМУ № 2 і «Вінницябуд», депутат Вінницької міської ради Олександр Парвадов, благодійний фонд «Здорова нація» і благодійний центр "Хесед Емуна".

«На коні»

Микола Боднар, міжнародний майстер з шахів, директор ДЮСШ № 6 Вінницького міського спорткомітету, заступник президента обласної Федерації шахів, схвально оцінив виступ вінничан на «Різдвяному Мукачевому-2016», а також підбив підсумки 2015 шахового року. За його словами, рік був насиченим на події та успішним в плані розвитку та популяризації «королівської гри» у Вінниці та області.

– Вінницька міська шахова школа переживає справжній бум. Батьки ведуть і ведуть своїх дітей на шахові уроки. Групи переповнені. Звичайно, це не може не тішити, – наголошує Микола Боднар.

У МДЮСШ № 6 протягом року провели велику кількість турнірів Всеукраїнського, обласного та міського рівнів. Чого варті тільки два чемпіонати країни серед юнаків та дівчат (до 14 та 16 років). Там наші Віктор Матвіїшен, Надія Шпанко, Владислав Лукіянчук та Ірина Іщенко разом вибороли аж 12 медалей в різних видах програми. Також пройшли престижні меморіал Анатолія Ольховського, 15-й чемпіонат Федерації шахів, турнір з нормою майстра спорту України, Всеукраїнський турнір «Таланти Поділля», чемпіонати області і міста, суперфінал Вінниччини, відкритий командний кубок «Поділля-2015», всеукраїнський дитячий «ВІННИЦІанський фестиваль». І це лише великі турніри! А як не згадати численні дитячі змагання (в одному з них взяло участь аж 120 юних шахістів), опени, чемпіонати серед ветеранів. Майже у всіх чемпіонатах був обрахунок міжнародного та українського рейтингів.

Сьогодні приємно дивитися на будівлю Вінницької шахової школи: за сприяння міського спорткомітету відремонтовано фасад, встановлено пластикові вікна. Також у 2015 році було придбано велику кількість сучасних шахів, електронних годинників та комплектів «годинники-шахи для трансляції гри в Інтернеті».

– Міста та райони області теж намагались підтримати шаховий рух на Вінниччині. Жмеринська федерація провела два турніри: «Жмеринська весна» та «Жмеринський меридіан», Могилів-Подільська федерація – теж два: відкритий чемпіонат міста та кубок області «Дністер». По одному змаганню організували Гніваньська, Літинська, Вапнярська, Барська, Липовецька федерації, – підсумував Микола Боднар.

Вдалий дебют «Вовків»

Крім міських турнірів, вінниччани в 2015 році брали участь у різноманітних всеукраїнських та міжнародних турнірах. Засяяли маленькі зірочки: Вікторія Біляк стала чемпіонкою у чемпіонаті України зі швидких шахів серед дівчат до 10 років у Миколаєві, а Юрій Штомпель виборов бронзу в цій же програмі, але серед юнаків до 8 років в Іллічівську.

Вперше команда «Вінницькі вовки» взяла участь у клубному командному чемпіонаті України серед чоловіків. Враховуючи те, що в її складі, на відміну від інших клубів, грали тільки вінничани, підсумкове 6-е місце можна вважати пристойним результатом. Також вінничани в 2015 році досить добре грали на турнірах у Києві, Львові, Миколаєві, Іллічівську, Червонограді, Мукачеві, Житомирі, Чуднові, Рівному, Хмельницькому, Чернівцях та у Польщі.

– Великим досягненням є участь вінницького гросмейстера Сергія Федорчука у фіналі чемпіонату України серед чоловіків. І хоча він не потрапив до чільної трійки, сама гра нашого земляка в фіналі є значущою. На жаль, не привезли жодної медалі наші молоді гравці (Влад Лукіянчук, Вітя Матвіїшен та Надія Шпанко) з Хорватії, де відбувався чемпіонат Європи серед юнаків та дівчат. Але це - єдиний негативний момент 2015 року, – звертає увагу Микола Боднар.