ВОЯЖ ДО МОЛДОВИ


Отримавши запрошення від Федерації шахів Молдови на міжнародний шаховий турнір «Меморіал Хохлова» у місті Бельці з 2 по 7 січня, я без вагань вирішив їхати, незважаючи на скорі різдвяні свята. Таке вже життя шахістів, що кращим відпочинком для нас є цікава подорож, позитивні враження і, звичайно, адреналін, який ми отримуємо від боротьби за шахівницею! Вирішено – треба збирати речі. Спонукало мене до поїздки багато факторів. По-перше, Бельці знаходяться порівняно недалеко від Вінниці (всього 250 км). По-друге, подорож в іншу країну є завжди цікавою (інша валюта, інша культура, все – інше). По-третє, вінницькі шахісти на турнірах за кордоном можуть придбати безцінний практичний досвід. Ну і, по-четверте, Молдова є православною країною, отже велике і світле християнське свято Різдва можна гарно відсвяткувати і в Молдові.

У змаганнях  брали участь шахісти та шахістки різного віку з України і Молдови. Честь України захищали шахісти з Вінниці, Львова, Чернівців і Харкова. Молдовські шахісти були з Кишинева, Бельців, Єдінець, Дрокії та інших міст. Серед них – три майстри спорту та досвідчені КМС-и. Я у змаганнях участі не брав, вирішивши зосередитись на тренерській роботі, адже поєднувати власну гру і тренерські заняття є дуже ризикованою справою: погнавшись за двома зайцями можна прогавити обох!

Вінницькі шахісти не зовсім вдало розпочали змагання. Але, переборовши психологічні бар’єри та виявивши справжні бійцівські якості, продовжили боротьбу. Найкраще справилась з цим 13-річна вихованка Вінницької шахової школи чемпіонка України серед дівчат до 16 років Надія Шпанко. З 7 очками із 11 можливих Надя виборола високе і почесне 3 місце! Досить непогано виступив інший вінницький шахіст Георгій Галич. Він набрав  6.5 очок, розділивши місця з 5 по 7, що можна занести йому в актив. Інші українські шахісти виступили теж дуже вдало, виборовши усі призові місця! Отже, вояж до Молдови вдався на славу! Є бажання і в подальшому подорожувати до сонячної Молдови на шахові турніри.

Микола Боднар – Заслужений тренер України, міжнародний майстер