ОСТАННЯ ДИТЯЧА БИТВА РОКУ!

Під кінець цього року 18-20 грудня відбулось останнє цьогорічне дитяче змагання – відкритий чемпіонат Вінницької школи з шахів. Це був прекрасний турнір для підняття кваліфікації та отримання практичних навичок майбутніх «гросмейстерів», адже найголовнішою рисою турніру можна вважати подовжений контроль часу до 45 хвилин кожному гравцеві і обов'язковий запис партій.

Загалом участь прийняло 52 шахіста-розрядника. Всі вони були розділені відповідно до кваліфікації на три окремі турніри. Найбільш масовим виявився турнір 1 юнацького розряду (21 учасник). Переможцем став Паламарчук Тимур (тренер – Яворський А.П.), який показав відмінний результат 8 очок з 9 можливих і підкорив норматив 3 розряду! 2-3 місця розділили між собою аж три учасники, і тільки додаткові показники розташували їх в такому порядку: Гайдамака Олексій (тренер – Вусатюк В.О.), Колісник Дмитро (тренер – Роєнко А.О.) та Семенихин Максим (тренер – Роєнко А.О.). Всі вони набрали по 6,5 очок з 9 можливих, але до жаданої норми 3 розряду їм не вистачило всього лиш пів очка. Також на рівних з хлопцями змагалися дівчатка, примушуючи хлопців рахуватись з ними. Найкращою серед дівчаток стала ще зовсім маленька (6 років) Саблук Світланка (тренер – Яворський А.П.), 2 місце посіла Грищук Олена, а 3 – Гаврилець Влада (тренер обох – Шафір М.В.). Вони набрали по 4 очка з 9. За призові місця ще могла поборотись Гнатюк Аня, але на другий день турніру вона захворіла.

Цікаво розвивалась боротьба в турнірі 3 розряду. Тут було заявлено 18 учасників, і на відміну від турніру шахістів 1 юнацького розряду в даному турнірі дівчатка не просто примушували хлопців рахуватись з ними, а навіть побороли їх, довівши, що теж вміють прекрасно грати в шахи. Одразу четверо учасників розділили призові місця, набравши по 6 очок з 9 можливих, серед них дві дівчинки. В результаті загальну перемогу святкувала Скакун Катерина (тренер – Вусатюк В.О.), показавши хорошу гру і зробивши серйозну заявку на виконання 2 розряду в наступному турнірі. Друге місце за Стрельбицьким Володимиром (тренер – Шафір М.В.), який після певної перерви повернувся в шахи. Обидва ці призера за тур до закінчення йшли на норму 2 розряду, але напевно через хвилювання програли вирішальні партії. Такі моменти тільки загартовують і зміцнюють характер для подальших високих звершень. Третє місце знов у дівчинки – Чесалкіної Ірини (тренер – Яворський А.П.), яка була нагороджена як переможець в категорії дівчаток, тому приз за третє загальне місце перейшов Сухомудю Олексію (тренер – Роєнко А.О.). Іра на протязі всього турніру йшла в групі лідерів, а Олексій показав прекрасний фінішний результат. Другою серед дівчаток виявилась Лущикова Мирослава (тренер – Яворський А.П.), а третьою – Андрійчук Юлія (тренер – Роєнко А.О.). Обидві набрали по 5 очок і на протязі всього турніру перебували в групі лідерів. Також хочеться відзначитити хорошу гру Пастушенка Нікіти і наймолодшої учасниці Копистринської Анюти.

Ну і на десерт залишилась категорія "супертяжів" – 2-розрядіників, яких зібралось 13. Боротьба була запекла, і партії даного турніру тривали найдовше за часом і мали найбільшу кількість зроблених ходів. Золото виборов Жуковський Олександр (тренер – Вусатюк В.О.), набравши 7 очок з 9 можливих і таким чином підкоривши норму 1 розряду. На протязі всього турніру він демонстрував рівну і надійну гру. Слідом за ним фінішував Михайлов Сергій (тренер Роєнко А.О.) з результатом 6 з 9. Бронза у Яремчука Володимира (тренер – Вусатюк В.О.), 5,5 очок з 9 можливих, який продемонстрував вдалий фініш. Також серед володарів високих розрядів були і дівчата. Кращою виявилась Татарська Ольга (тренер – Яворський А.П.) з результатом 5,5 з 9. Цей показник дозволив їй розділила загальне 3 місце. Друге місце у Дищук Катерини (тренер – Яворський А.П), 4,5 очка з 9, яка на протязі всього турніру перебувала в лідируючій групі, але не склався фініш. Третє місце у Турбовець Анастасії (тренер – Шафір М.В.).

З впевненістю можна сказати, що турнір вийшов вдалим. До зустрічі на нових дитячих шахових баталіх в Новому 2016 році!

Володимир Вусатюк – головний суддя