КУБОК ПОДІЛЛЯ ВИГРАЛИ ГОСПОДАРІ

В 2014 році президент Вінницької обласної Федерації шахів Юрій Яремчук започаткував командний Кубок Поділля. Участь в 1 кубку Поділля прийняли 6 команд (по 8 учасників), які по круговій системі в 2 кола визначили переможця. Переможцем тоді стала команда Хмельницького. І ось вдалося продовжити цю славну традицію і вдруге провести Всеукраїнський командний шаховий турнір «ІІ Кубок Поділля». Було вирішено трохи змінити регламент. По-перше, зменшили кількість учасників в команді до 6 (саме скільки учасників в команді на клубному ЧУ), а також збільшили кількість команд. Задумка вдалась на ура! Турнір викликав великий ажіотаж. Організатори відчували, що бажаючих прийняти участь в такому турнірі буде вдосталь, адже турнірів таких форматів в Україні можна порахувати на пальцях, але кількість бажаючих перевершив їхні сподівання. Нажаль організаторам прийшлось відмовити в участі ще трьом командам, оскільки передбачався формат кругового турніру.

З великою перевагою перемогу здобула збірна Вінниці (22 очка; перемоги в усіх 11 матчах!). Переможний склад вінничан виглядав так: Андрій Климчук, Микола Боднар, Володимир Вусатюк, Олег Биковський, Владислав Лукіянчук, Олег Яворський. На 2 місці збірна Житомира (19), 3 місце посіла команда Жмеринки (16).

Окрім цих команд в змаганнях прийняли участь також збірні Хмельницького (минулорічний переможець кубку), Білої Церкви (Київська обл.), Стрия (Львівська обл.; з цього міста родом чемпіонка світу Марія Музичук), команда збірної Вінниччини з заочних шахів, команда ДЮСШ №6 (Вінниця), Калинівки, Липовця, Чудніва (Житомирська обл.), Житомирської шахової школи всього 12 команд. Саме таким чином вони і розташувалися у турнірній таблиці після заключного 11 туру.

Всього у турнірі прийняли участь 76 шахістів. Грали один міжнародний гросмейстер (Хмельницький), міжнародні майстри, майстри ФІДЕ, майстри і кандидати у майстри. Змагання проходили у міській ДЮСШ №6. Команди зустрічалися по коловій системі.

Переможцями по дошках стали: 1 дошка – Андрій Климчук (9,5 з 11) Вінниця, 2 дошка – Микола Боднар (11 з 11) Вінниця, 3 дошка – Ігор Випханюк (10,5 з 11) Житомир, 4 дошка – Олег Биковський (10 з 11) Вінниця, 5 дошка – В’ячеслав Кошовий (10 з 11) Жмеринка, 6 дошка – Валерій Хабічев (9 з 11) Біла Церква.

Відмітимо, за збірну Жмеринки непогано виступав, набираючи очки, шахіст з Нігерії Нвісу Маркус, який вчився у ВНЗ на Донбасі і переїхав на Вінниччину, коли там почалися бойові дії.

Кожному гравцеві надавалося 10 хвилин на партію і додавалося ще 5 секунд після кожного зробленого ходу, щоб була можливість зробити наступний хід у разі різкого зменшення залишку часу на завершення партії. Ці 5 секунд зменшували хвилювання учасників за ймовірність раптового закінчення гри через цейтнот, і учасники змагань це позитивно оцінювали.

Гравці для формування команд відбиралися в основному за рівнем загальноукраїнського рейтингу,  зазначив секретар ВОФШ, міжнародний майстер Володимир Вусатюк. – При підготовці змагань було вирішено, що буде добре, якщо сформується і окрема юнацька команда Вінниці перспективними шахістами – підлітками ДЮСШ №6. І команда наших юних шахістів грала на рівних з командами дорослих, виграла матчі проти команд Калинівки, Липовця, Чудніва та Житомирської шахової школи.

Команда-переможець була нагороджена Кубком Поділля, а всі гравці команди-переможця і команд-призерів – грамотами. А також були вручені і грошові призи першим п’яти командам. Слід відзначити людей, завдяки яким було організовано і проведено на високому рівні цей цікавий турнір. Це Юрій Яремчук (президент ВОФШ), Микола Боднар, Володимир Вусатюк, Станіслав Дорофєєв, Вінницький міськспорткомітет (голова – Сергій Краєвський).

До зустрічі на «Поділлі-2016»!

Таблиця турнiру.