У РАМКАХ ВІННИЦІАНСЬКОГО ШАХОВОГО ФЕСТИВАЛЮ ПРОЙДЕ ДИТЯЧИЙ ВСЕУКРАЇНСЬКИЙ ФЕСТИВАЛЬ З ГРИ «ШАХОВІ СЛІДИ», ЯКУ ВИГАДАВ ВІННИЧЧАНИН

21 листопада о 16-й годині у міській дитячо-юнацькій спортивній школі №6 (Театральна, 24) відбудеться Всеукраїнський фестиваль з гри «Шахові сліди». Перед початком заходу розробник гри навчить всіх бажаючих її правилам, після чого відбудеться змагання. Участь у грі можуть взяти діти шкільного віку. Переможці отримають медалі, грамоти та призи.

В середині листопада протягом п’яти днів у Вінниці проходитиме великий дитячий шаховий турнір. У його рамках відбудеться Всеукраїнський турнір з «Шахових слідів». Цю гру винайшов вінничанин Михайло Шафір, який вже багато років грає в шахи та навчає дітей. На фестивалі, присвяченому цій грі, він розповідатиме про її правила всім бажаючим та даватиме майстер-клас.

«Змагання «Шахові сліди» проводитимуться 21 листопада о 16 годині у ДЮСШ № 6. Бажаючим взяти у них участь потрібно зареєструватися цього ж дня з 15-30 до 15-55. Правила гри легкі та доступні кожному, незалежно від віку. За десять хвилин до початку я розповім про правила та продемонструю як потрібно грати. Крім того, правила «Шахових слідів» будуть розміщені у турнірному залі», – каже автор гри Михайло Шафір.

Турнір проводитиметься у трьох групах: серед юнаків та дівчат до 8 років (2007 р.н.), до 10 років (2005 р.н. і молодші) та старше 10 років (2004 р.н. і старші). Призери турніру будуть нагороджені грамотами, медалями та призами.

Змагання з гри «Шахові сліди» організовують Вінницька асоціація гри «Сліди» і МДЮСШ №6 за підтримки відділу у справах молоді та туризму Вінницької міської ради, відділення НОК України Вінницької області і спонсорів.

Довідка

Правила вінницької гри «Сліди»:
  1. В «Сліди» (або «Шахові сліди») грають два учасники на 64-клітинковій дошці. Ходять по черзі.
  2. Для гри можна використовувати шахи різних кольорів або шашки (з дамками), або фішки. Оптимально в якості основних фігур використовувати шахові тури, в якості їхніх слідів – шашки відповідних кольорів.
  3. Хід виконує лише одна головна одна фігура (умовно це тура) у кожного з гравців. Вона ходить як шахова тура – на будь-яку кількість клітинок по вертикалі або горизонталі. Перескакувати через фігури тура не може. Єдина відмінність цієї фігури від шахової тури – її заборонено ставати під удар.
  4. На початку партії тура білих розташовується на клітинці «а1», чорних – на «h8». Інших фігур на шахівниці немає. Починають білі.
  5. Туру бити заборонено (як короля в шахах). Водночас всі неможливі ходи повертаються назад за вимогою одного з гравців або судді.
  6. Після кожного ходу тури на її попередньому місці знаходження ставиться слід – будь-яка фігура або фішка (окрім тури) кольору своєї тури.
  7. Сліди не ходять і не б’ють ані туру, ані сліди суперника. Якщо помилково походити слідом, хід повертається назад, як неможливий.
  8. Чужі сліди можна бити турою (лише один слід за один хід). Це можна робити лише тоді, коли слід є незахищеним іншим слідом або турою. Захищені слідом або турою сліди знімати забороняється. Якщо побити слід не по правилам, хід повертається назад, як неможливий.
  9. Бити сліди в грі необов’язково.
  10. Суддя має право оголошувати поразку за 3 неможливих ходи.
  11. Мета гри – захопити і відгородити якомога більше території, щоб у суперника не було ходів, тобто запатувати опонента. Запатований гравець, який не може зробити хід, оголошується переможеним. Отже, його суперник виграв.
  12. Арбітр має право присудити нічию, якщо ситуація на дошці багаторазово повторюється і протягом 30 ходів суттєво не змінюється. А ось погоджуватися на нічию забороняється. За гри по правилах в слідах має бути переможець.
  13. За перемогу нараховується 1 очко, за поразку – 0, за нічию – ½ очка.
  14. В слідах необхідно виконувати правила етики: можливі за правилами ходи брати назад заборонено; торкнувся своєї фігури – маєш нею ходити; торкнувся чужої – мусиш її бити.