ВІННИЦЬКІ ЮНІ ШАХІСТИ «НА КОНЯХ»!

Всеукраїнський ВІННИЦІанський шаховий фестиваль пройшов з 18-22 листопада у ДЮСШ №6. Грали діти віком до 10 років (включно). Завдячючи спонсорам вдалося зібрати пристойний призовий фонд, завдяки чому до Вінниці зїхались пограти в шахи 55 найкращих молодих шахістів з 15 областей України. Сприяв цьому і дуже зручний формат. За пять днів кожен зіграв девять партій з класичним контролем ще й на електронних годинниках з додаванням часу. Отже, організатори подбали щоб контроль був як якомога більше наближений до юнацьких чемпіонатів України і щоб від турніру була велика користь. Переможцем фестивалю став 8-річний першорозрядник, вихованець міської ДЮСШ №6 Юрій Штомпель (тренер Анатолій Яворський). Юра набрав 8 очок у 9 турах. На другому місці Андрій Трушко з Борисполя, Київська обл. (7,5 очка), а на третьому – Аум Гладнєв з Києва (7 очок).

– Незважаючи на те, що Юра на 2 роки молодше за срібного і бронзового призерів, він спромігся скласти гідну конкуренцію. Юра – нова юна шахова «зірочка» Вінниці, - сказав директор ДЮСШ №6 і Заслужений тренер України Микола Боднар. – Якісна підготовка у такому малому віці є запорукою вагомих успіхів у подальшому, як, наприклад, у майстра спорту України, майстра ФІДЕ 13-річного дворазового чемпіона Європи Віктора Матвіїшена.

Переможцями серед дівчат стали: 1 місце – Юлія Герасимчук  (м.Коростишів,Житомирська обл.), 2 –  Василіса Явдосюк (Хмельницький), 3 – Вікторія Біляк (Вінниця). Серед хлопців до 8 років окрім Штомпеля: 1 місце – Костянтин Кучер (Луцьк), 2 – Петро Запорожець (Тернопіль) і 3 –  Максим Біленький (Вінниця).

Дивіться таблицю турніру.

Переможцями окремого Всеукраїнського Вінниціанського фестивалю з «шахових слідів» (теж на шахівниці) у віковій категорії старше 10 років стали вінниччани-першорозрядники  13–річний Дмитро Серебрянніков (тренер Михайло Шафір) та 15-річна Аліна Журавель (тренер Володимир Вусатюк). Окрім цього, вінницькі гравці здобули ще 5 срібних медалей та 1 бронзову медалі. В змаганнях прийняло участь майже 80 гравців. Медалі розігрувалися окремо серед хлопців і дівчат у трьох номінаціях: до 8 років, до 10 та старше 10 років.

Перед початком змагань тренер ДЮСШ №6 Михайло Шафір провів передстартовий інструктаж на великій демонстраційній дошці. Через велику кількість учасників і обмеженість у часі грали за олімпійською системою, тобто «програв – вилетів». Грали до перемоги; зазвичай, партії тривали в середньому 10 хвилин.

– Ми у клубі «Романтик» декілька тижнів спеціально готувалися до Фестивалю, – сказав Дмитро. – Гра мені подобається. Я радий, що мені вдалося перемогти мого постійного суперника Євгенія Шафіра, якому у шахи, зазвичай, програю, і наразі потіснити його на друге місце. Після набуття досвіду гри представниками інших областей нам буде важче з ними грати у подальшому.

За словами учасників, їх батьків та тренерів нову гру сприйняли «на ура!».

– «Шахові сліди» теж є логічною грою, тобто вона не просто для розваги, – зазначив винахідник  гри Михайло Шафір. – Граючи у шахові сліди, юні гравці швидше прогресують у шахах, адже у «Слідах» теж постійний пошук оптимальних логічних ходів, щоб не попасти «під пат». Тренери з інших областей України, враховуючи інтерес юних шахістів до «Слідів» мають наміри в своїх містах також розвивати цю гру.