БИЛИСЯ МАЙБУТНІ ЧЕМПІОНИ СВІТУ!

14 листопада були проведені відкриті першості МДЮСШ №6 серед шахістів 3 та 2 спортивних розрядів. Хоча спочатку планувався один загальний турнір, але тренери школи експромтом запропонували провести 2 окремих турніри, що дало б змогу більш об’єктивно оцінити рівень майстерності юних талантів. Головною метою участі в таких турнірах є отримання практичних знань та, найголовніше, підвищення кваліфікації, тобто виконання розрядів.

В головному турнірі (турнірі другорозрядників – молодих шахістів, які вже досягли в своєму житті великих висот і вже однією ногою стоять на п’єдесталі «світу великих шахів») прийняло участь 14 учасників, серед яких було 3 дівчинки – майбутні сестрички Музичук. З першого туру зав’язалась запекла боротьба. В перших 4 турах все, здавалося, йшло без несподіванок – більш титуловані молоді шахісти, в яких вже є великий послужний список перемог, були попереду. В 5 турі лідер турніру вінниччанин Ілля Мержиєвський (тренер – Анатолій Яворський) зазнав поразки від нашого гостя з Бердичева Богдана Кравчука. Але Кравчук вже в наступному турі не втримав лідерство і зазнав поразки від Олександра Жуковського. В той же час Мержиєвський бере важливе очко в Максима Біленького і знову виходить на перше місце! Але в наступному турі Іллюша знову оступається – його переміг Богдан Станіславський. Все заплуталося до межі. Всі вигравали один в одного по колу і поставити на когось ставку і вгадати було занадто складно. На перемогу претендувало багато дітей. Тільки останній тур визначив переможців. Чемпіоном все ж таки став Ілля Мержиєвський – 6 очок з 8 можливих (єдиний з учасників, який виконав високий 1 розряд). Але це ще не все – за рішенням педагогічного колективу вінницької шахової школи шахісти, які виконують достатньо високі розряди, а саме 2 і 1 розряди, повинні ще здати екзамени директору школи, заслуженому тренеру України Миколі Миколайовичу Боднару. По секрету скажемо, що наш директор не суворий екзаменатор і лояльно ставиться до екзамену, тому більшість молодих шахістів успішно здають його з першого разу! 2 місце в Богдана Кравчука. 3 місце, продемонструвавши теж пристойну гру, виборов молодий шахіст з Бердичева Віталій Цегельник. Гарну гру в цій впертій компанії також показали: Богдан Станіславський – 4 місце, Олександр Жуковський – 5 місце, Максим Біленький – 6 місце. Серед дівчат найкращий результат показала Ольга Татарська.

Турнір третьорозрядників виявився більш масовим. 27 претендентів на звання чемпіона та підвищення в класі. В турнірі зустрілись шахісти різних вікових категорій: найстаршому учаснику було 15 років, а наймолодшому – 6. Але тим і привабливі шахи, що ними на відміну від інших видів спорту можна займатися від зовсім юного віку до самого поважного. Незважаючи на вік, юні дали справжній бій старшим хлопцям – ветеранам. Але все ж таки на цей раз старші по віку не пустили на п’єдестал малих. Перші два місця зайняли 15-річні Микола Химич та Сергій Михайлов. А от третє місце 8-річного Ярослава Буняка є великим досягненням. Ці троє шахістів виконали 2 спортивний розряд. Дуже гарну гру показали: Нікіта Пастушенко, Олексій Сухомудь, Кирил Клембовський, Джавад Хаттаб, Альбіна Бондар. Взагалі змагання пройшло в теплій, дружній атмосфері, але деякі батьки висловили пропозицію проводити такі турніри з більшим контролем часу: 30 хвилин або 1 година кожному учаснику на одну партію. Однак чи то некомпетентність, чи то емоційний стан, чи то відсутність простих математичних розрахунків не дозволяє їм зрозуміти, що виконати це побажання неможливо. Давайте поміркуємо разом. Якщо контроль часу по 1 годині кожному учаснику на всю партію, то одна партія буде проходити 2 години. При 8 турах має бути 16 ігрових годин. Запитання: за скільки днів можна провести турнір при 16 ігрових годинінах? Подумайте, шановні батьки! Дивно, шо ця пропозиція стала актуальною саме тепер, адже нагадуємо, що з 18 по 22 листопада вперше в Вінницькій шаховій школі відбудеться всеукраїнський дитячий шаховий ВІННИЦІанський фестиваль. Контроль часу: 1 година та 15 секунд після кожного зробленого ходу кожному учаснику на всю партію. Початок змагання о 17-00. Більш детальну інформацію дивіться на нашому сайті. Всім великих перемог!

Станіслав Дорофєєв – головний суддя змагань
Микола Боднар – директор МДЮСШ №6