ЧЕМПІОНАТ ВІННИЧЧИНИ ВИГРАЛА ХМІЛЬНИЧАНКА!

Артур Роєнко – головний суддя змагань: "У Вінниці відбувся чемпіонат області серед юнаків та дівчат до 12, 14, 16, 18 та 20 років. Окрім вінниччан участь приймали представники Жмеринки, Козятина, Калинівки, Гніваня, а також поза конкурсом представниця Хмельницького! Не приймали участь Віктор Матвіїшин, Надія Шпанко та Владислав Лукіянчук, які з 21 по 30 вересня захищають честь нашої країни на чемпіонаті Європи в Хорватії, і за виступами яких можна повболівати на офіційному сайті  http://www.porec2015.org/.

Кожен турнір проходив у великій напрузі, діти розуміли, що помилка може коштувати звання ЧЕМПІОНА! В турнірі до 12 років перемогу здобув 8-річний Юрій Штомпель (призер чемпіонату України до 8 років зі швидких шахів), 2 місце виборов Жуковський Олександр, 3 у Олександра Свіци (усі – Вінниця), якому після вдалого старту не вистачило психологічної підготовки. Серед дівчат до 12 років була справжня драма; беззаперечні лідери – дві Вікторії (Швець (Хмельницький) та Біляк (Гнівань)), зігравши між собою внічию, поділили 1-2 місце, і їх не змогли розділити навіть додаткові коефіцієнти. Тому було вирішено зіграти шаховий "армагедон" 5 білим та 4 чорним хвилин і нічия на користь чорних. Спритнішою була хмельничанка. Третє місце у Скакун Каті (Вінниця). Найцікавіший турнір відбувся у категорії до 14 років. Перед початком беззаперечним фаворитом вважався КМС Щербина Дмитро (Вінниця), але чемпіоном став Шафір Євген (Вінниця), якому допомогли міцні нерви, бо програв він тільки Полігасу Владиславу (Жмеринка) та Щербині, в той час як найближчі конкуренти втрачали очки на рівному місці. Несподівано в боротьбу включився Серебренников Дмитро (Вінниця), який останнім часом прогресує. В останньому турі зустрілися Шафір-Серебренников та Полігас-Щербина. Женя швидко переміг і чекав результату суперників, при такому розкладі Дмитру потрібна була нічия. У позиції, що виникла, на перший погляд, здавалося, чорні тримають її, але після 1.Rb5 Ke6 2.Kf4 білі через декілька ходів змусили поставити чорних слона на е4, зіграли g4 і виграли пішака. 2-4 місця поділили Полігас, Щербина та Серебренников, за додатковими показниками місця розділились у такому ж порядку. Серед дівчат до 14 років рівних не було Степанюк Каріні, 2 – Татарська Ольга (усі – Вінниця). Серед юнаків до 16 років впевнену перемогу здобув минулорічний переможець Липчанський Віталій – 7 очок з 7 можливих! Серебро у Вічавського Андрія, бронза – Назаренко Павло (усі - Вінниця). Серед дівчат  до 16 років чемпіонкою стала КМС Іщенко Ірина, поступилась їй Журавель Аліна (усі – Вінниця). Юнаки до 18 років влаштували справжню матчеву зустріч двох рівних суперників, а саме Дудник Віталій та Ільніцький Владислав (усі – Жмеринка). Для того, щоб визначити переможця, їм знадобилось цілих 10 партій, хоча вони почали з 4-ох! Чемпіоном став Дудник Віталій. Гезгін Айлін чемпіонка до 18 років та Хохлов Григорій чемпіон до 20 років.

Загалом чемпіонат пройшов на високому рівні, наймолодших учасників дуже багато і більшість з них дуже перспективні, що дає надію, що в нас зявляться нові чемпіони України, Європи та світу, такі як Сергій Федорчук, Ілля Нижник, Михайло Дорохін, Тетяна Гриша, Юлія Швайгер, Євген Щербина, Віктор Матвіїшен, Надія Шпанко, Владислав Лукіянчук, Ірина Іщенко та інші".