КУБОК ОБЛАСТІ В МОГИЛЕВІ

На самому півдні Вінницької області відбувся відкритий командний кубок області «Дністер-8, 2015». Могилів-Подільський ще за радянських часів славився потужною шаховою школою, яка була не гірша за вінницьку. Хочеться згадати людей, які були рушійною силою в розвитку шахів в Могилеві. Це тренер Яків Клєбанєр, який вів шаховий гурток в Будинку піонерів і який привив любов до шахів провідним нині шахістам Вінниччини Андрію Горобцю та Миколі Боднару. Блискавично грали в ті часи також молоді шахісти: Діана Берштейн, Ігор Гінзбург, Гєна Вацак та ще багато молодих шахістів, які ставали переможцями та призерами чемпіонатів області серед юнаків та дівчат та гідно представляли Вінниччину на чемпіонатах України. Також велику роль в розвитку відіграв Лєв Стрєльчин, який вже займався дорослими шахами, був керівником шахового клубу в Будинку культури, організовував турніри різних рівнів. Приємно, що традиції стараються підтримувати нинішні керівники Могилів-Подільської Федерації шахів в особі Андрія Горобця та його команди: Костянтина Куби, Михайла Августінова та ще багатьох небайдужих до шахів людей. Цього року організатори постарались на славу, крім гарного призового фонду була організована екскурсія:  до ДОТ-112 – фортифікаційна споруда 12-го Могилів-Ямпільського укріпрайону, розташована на східній околиці Могилева-Подільського. ДОТ побудований в 1931 році як частина оборонної лінії вздовж Дністра на кордоні з Румунією. 12-й укріпрайон являв собою оборонну лінію довжиною 120 кілометрів і глибиною до 5 кілометрів. Та до с.Буша (колись місто) – в Ямпільському районі Вінницької області. Населення становить 847 осіб. На території села розташовано історико-культурний заповідник «Буша», поблизу села знаходиться природний заказник «Гайдамацький Яр».

… Як не хочеш іти в світові найми ти,
а в житті цьому вищої прагнеш мети,
поспіши до Буші, на коліна упадь
і святої землі поцілуй кожну п’ядь…
   
Валентина Сторожук, «Облога Буші».

Також всі учасники були пригощені дружньою вечерею на березі Дністра, а охочі могли скупатись в прозорій як сльоза, холодній та бадьорій річці. В змаганнях прийняло участь 8 команд, серед яких була одна команда з дружньої Молдови – Єдинці.

Турнір склався цікавим та напруженим. Перше місце виборола команда Вінниця-1 в складі: Віктор Матвіїшен, Микола Боднар, Володимир Вусатюк (всі – Вінниця), Юрій Байковський (Харківська обл.). Друге в команди Вінниця-2: Олег Биковський, Георгій Галич, Олег Яворський (всі – Вінниця), Афам Афаметуна (Нігерія). І третє в Жмеринчан в складі: Артур Роєнко (Жмеринка), Вячеслав Кошевой (Бар), Віктор Личкін, Андрій Завіруха (обоє – Жмеринка). Нагадуємо, що за рішенням обласної Федерації в командних змаганнях дозволяється участь одного легіонера.

Ще раз подяка Могилівській Федарації за організацію турніру і розвиток шахів на Вінниччині!