ДЕНЬ ШАХІВ У ВІННИЦІ ВІДСВЯТКУВАЛИ ШАХОВИМ ТУРНІРОМ

У приміщенні ДЮСШ №6 відбувся відкритий турнір зі швидких шахів, присвячений міжнародному Дню шахів, який святкується у світі 20 липня з 1966 року. В Україні відзначається з минулого року – рішення прийнято Верховною Радою восени 2014 року.

Переможцем змагань став діючий чемпіон Європи, 13-річний майстер ФІДЕ та майстер спорту України Віктор Матвіїшен – 13.5 очок з 16 можливих.

Друге місце у міжнародного майстра Володимира Вусатюка – 13. На третьому місці юнак зі Львова Мар'ян Кириченко – 11.5 , який теж був чемпіоном Європи серед юнаків. Гарну гру продемонстрували також: 4 місце в вінницького майстра Вадима Трегубова, 5 – Олександр Швайгер, 6 – Артур Роєнко, 7 – Ірина Іщенко, 8 – Віктор Личкін, 9 – Дмитро Щербина, 10 – Анатолій Ходюк. На турнірі зіграли сильні шахісти і з районів Вінниччини, а також представник Нігерії Нвізу Афамефуна Маркус та шахісти з Львівщини та Сумщини. Всього прийняло участь у змаганнях 49 шахістів.

Грали по незвичайній схемі: одразу по дві гри між суперниками, білими і чорними, 8 турів, тобто кожнний учасник зіграв 16 партій.

Вінниця і область останніми роками стрімко розвиває шахи. Пришвидшення почалося з введенням в експлуатацію cучасного центрального шахово-шашкового клубу по вул.Театральній з наступним відкриттям через декілька років у ньому міської ДЮСШ №6. В спортшколі зросли два міжнародні гросмейстери. Це Сергій Федорчук, який наразі мешкає у Франції, та Ілля Нижник, – студент ВНЗ у США, нещодавній учень Вінницької гімназії №17 та школи №3 (обидва продовжують бути громадянами України), а також міжнародні майстри, майстри ФІДЕ та майстри і кандидати у майстри.

Імена міжнародних майстрів Миколи Боднара, Віктора Гудка, Володимира Вусатюка, Юлії Швайгер, юного майстра ФІДЕ дворазового чемпіона Європи серед юнаків Віктора Матвіїшена добре знають по всій Україні і за її межами. За словами тренера Віктора Миколи Боднара, якщо хлопець буде наполегливо тренуватися, то матиме реальні шанси стати гросмейстером за лічені роки.

Зазначимо також, наразі Вінницька обласна Федерація шахів (президент Юрій Яремчук) та Вінницька міська Федерація шахів (президент Микола Боднар) активно поширюють географію шахів на Вінниччині – проводять різноманітні змагання не тільки у Вінниці, а і у райцентрах області, залучаючи до шахів нових прихильників цієї гри. На турніри, зокрема, у Гнівань, Вапнярку, Бар, Козятин, Жмеринку, Літин, Ладижин,Піщанку, Липовець, Могилів-Подільський з'їжджаються і провідні гравці з інших великих міст України, що дає змогу шахістам-вінниччанам, особливо юним і перспективним, пришвидшувати зріст своєї майстерності.

Дивіться таблицю тут: http://www.chess-results.com/tnr180886.aspx?lan=11&art=1&wi=821.