Всеукраїнський шаховий турнір «Таланти Поділля» виграв киянин

У Вінниці пройшов великий шаховий турнір з обрахунком міжнародного рейтингу «Таланти Поділля». На нього завітали шахісти з Києва, Львівської, Закарпатської, Одеської, Черкаської, Сумської, Житомирської, Вінницької областей, а також з Росії та Нігерії.

Отже, турнір вийшов по-справжньому міжнародним. Стартували понад півсотні шахістів. А справжньою родзинкою став те, що тут змагалися 13 молодих шахістів, які були і є чемпіонами та призерами чемпіонатів України та Європи в різних вікових категоріях: Віктор Матвіїшен, Владислав Лукіянчук, Володимир Добровольський, Владислав Куріло, Надія Шпанко, Мар’ян Кириченко, Кирилл Волотовський, Олексій Білич, Володимир та Василь Медведики, Аліна Журавель, Віка Біляк. Боротьба була досить напруженою, і переможця не можна було передбачити до останнього. Дуже потужно стартував Віктор Матвіїшен, який виграв три поспіль партії і очолював турнірну таблицю на протязі 5 турів. Можливо, трохи стомився. І ось, нарешті, перемога у заключному 9 турі.

– Ми, зрозуміло, дуже сподівалися, що Віктор Матвіїшен стане переможцем, адже він мав найвищий серед учасників змагань рейтинг, – сказав головний суддя турніру Микола Боднар. – Проте 3 поспіль нічиї зсунули його з позиції лідера, починаючи з 6 туру. Знаю, що за нього вінниччани дуже вболівали.

Цікаво, що ті шахісти, що завершували свої партії раніше за інших і чекали закінчення всіх ігор чергового туру для наступного жеребкування, обговорювали у кулуарах вдалі комбінації, атаки та помилки. То була їх «власна» мова: дебюти, міттельшпілі, ендшпілі, захист Альохіна, захист Каро-Канн тощо.

При підведенні підсумків турніру організатори виконали обрахунок міжнародного рейтингу з класичних шахів Міжнародної Федерації шахів (ФІДЕ). За словами відповідального секретаря турніру Володимира Вусатюка з вінницьких шахістів підвищили свій міжнародний рейтинг Олег Биковський (+21), 12-річний Дмитро Щербина (+21), 14-річна Ірина Іщенко (+16), 13-річна Надія Шпанко (+8) та жмеринчанин Артур Саєнко (+4).

В підсумку 4 учасники набрали по 7 очок з 9 можливих, і коефіцієнт Бухгольця розставив призерів в наступному порядку. 1 місце за 16-річним киянином Віктором Самосюком. Друге місце у вінниччанина Віктора Матвіїшена, третє теж за шахістом в міста над Бугом Олегом Биковським. Не поталанило сильному Дмитру Фінгерову з Одеси – 4 місце. Кращою серед жінок стала вінниччанка Надія Шпанко. Гостям, яким дуже сподобався Вінницький фонтан та й місто взагалі, висловили бажання ще не раз приїхати у Вінницю.