ВІННИЦЬКИЙ ЖУРНАЛІСТ ГРАВ В ШАХИ З НАРДЕПАМИ

Збірна Національної спілки журналістів поступилися команді народних депутатів всіх скликань.

Минулого тижня в Києві вперше відбувся шаховий матч між збірними Національної спілки журналістів і Асоціації народних депутатів України. Змагання було присвячено Дню журналіста і 25-річчю українського парламентаризму. 

«Легіонери» серед депутатів 

В ньому взяв участь і представник Вінниці – неодноразовий призер шахових чемпіонатів України серед журналістів, триразовий чемпіон області серед чоловіків, багаторазовий лауреат обласних конкурсів серед спортивних журналістів – 39-річний кандидат у майстри спорту Михайло Шафір. Разом з ним збірну «акул пера і мікрофона» склали гравці з Києва, Харкова, Рівного, Донецька та інших регіонів, відібрані за підсумками всеукраїнських змагань НСЖУ.

Кореспондентам протистояла команда народних депутатів різних скликань. У Верховній Раді раніше регулярно проходили шахові чемпіонати (цього року ще не було), де виявлялися найкращі шахісти серед діючих і колишніх «слуг народу». І тому на матч завітали не випадкові нардепи, а насправді сильні гравці, які мали звання як мінімум кандидата в майстри спорту. Не вдалося лише залучити колишнього голову Верховної Ради України Олександра Мороза, який в цей день був у відрядженні. Проте на старт вийшли чинні лідери команди – президент Асоціації народних депутатів Олександр Барабаш, колишній віце-спікер ВР Віктор Мусіяка (один з авторів Конституції України), професор Віталій Заболоцький. Також депутатський колектив підсилили два столичні «легіонери» – міжнародний гросмейстер Катерина Должикова і призер чемпіонату Європи серед юнаків Кирило Шевченко. 

«Стінка на стінку»

Змагалися «стінка на стінку» за шевінінгенською системою в 10 турів. Тобто кожен гравець проводив десяток партій, причому виключно з представниками команди суперників.

Після двох турів вперед вийшла збірна народних депутатів. За сумою очок після третього туру вже лідирували журналісти. Але, починаючи з четвертого туру і до самого фінішу, депутати вже не випускали свого лідерства і в підсумку перемогли із загальним рахунком 61,5:38,5.

По три кращих гравці в кожній команді були відзначені цінними подарунками і грамотами. Найбільше очок в скарбничку переможців принесли Катерина Довжикова (10 очок з 10 можливих), Кирило Шевченко і екс-нардеп Віктор Петров (7,5). В команді журналістів особливо відзначилися редактор журналу Верховної ради «Віче», дворазовий чемпіон України серед журналістів Олександр Малієнко (8,5), Михайло Шафір (6) і кореспондент донецької газети «Хазяїн» Сергій Долгополов (5,5).

Заматував автора Конституції

Вінниччанин Михайло Шафір провів кілька гарних партій. Зокрема, заматував в складному ендшпілі одного з авторів Конституції України Віктора Мусіяку, розтрощив в мітельшпілі Олександра Барабаша і навіть мав позиційну перевагу і зайвого пішака проти Катерини Довжикової. Втім, наш шахіст не зміг відібрати у міжнародного гросмейстера бодай пів-очки – суперниця спромоглася перехопити ініціативу і розвинути сильну атаку на короля, коли матеріальне співвідношення вже не має найважливішого значення.

Керівники шахової збірної Національної спілки журналістів залишилися не дуже задоволеними результатом поєдинку. І вже викликали народних депутатів на матч-реванш, на що ті погодилися. Також в планах шахістів АСЖУ – реваншуватися у збірної юристів України, якій вони поступилися торік.