НА МЕМОРІАЛІ АНАТОЛІЯ ОЛЬХОВСЬКОГО ЮНАК ВИПЕРЕДИВ ГРОСМЕЙСТЕРІВ

Вінницька шахово-шашкова школа за останнім рейтингом входить в трійку найкращих в державі. Юні вінницькі шахісти регулярно здобувають медалі не тільки на чемпіонатах України, а й чемпіонатах Європи і світу. Лише цього року у місті над Бугом організовано два чемпіонати України серед юнаків, де наші спортсмени виборюють медалі. Остаточно закріпити Вінницю в статусі «Нью-Васюків», тобто одного із визначних центрів розвитку інтелектуальної гри в країні, допомогло започаткування меморіалу Анатолія Ольховського з блискавичних шахів. Це змагання знову зібрав найсильніший склад учасників у нашому місті за весь рік.

18 квітня в МДЮСШ №6 відбувся другий меморіал Анатолія Ольховського. Головним суддею змагань був міжнародний арбітр, голова колегії арбітрів Федерації шахів України Олег Товчига (Київ). Це додавало турніру ваги і об’єктивності.

На старт вийшли 99 учасників з багатьох регіонів України. Серед них були три гросмейстери і 15 майстрів. На урочистому відкритті змагань виступила вдова Анатолія Михайловича Ольховського – Зоя Давидівна. Вона подякувала за те, що стільки сильних спортсменів своєю участю в турнірі згадують пам’ять її чоловіка. Зоя Давидівна завжди підтримувала і заохочувала «свою половинку» у захопленні шахами. Не дивно, що їх син Олександр був неодноразовим чемпіоном Вінниці і області.

– Головним захопленням Анатолія Ольховського були шахи, для яких він завжди знаходив час, приймав активну участь в різних змаганнях загальноукраїнського і всесоюзного масштабів, – розповів директор шахово-шашкової МДЮСШ №6, міжнародний майстер Микола Боднар. – Анатолій Михайлович буде незримо присутнім на всіх наших змаганнях завдяки нашій добрій пам’яті про нього.

Учасники вшанували пам'ять Анатолія Ольховського хвилиною мовчання. Після цього сіли за шахівниці, і змагання розпочалося!

Грали 12 спарених турів за швейцарською системою. В кожному з них суперники змагалися в бліц двічі – білими і чорними. Боротьба була дуже напруженою. Лідери змінювалися чи не після кожного туру.

В підсумку чемпіоном несподівано для багатьох експертів став юний майстер ФІДЕ (Міжнародної шахової федерації) Євгеній Штембуляк (Іллічівськ), учасник фіналу чемпіонату України серед юнаків до 16 років, який саме цими днями відбувається у Вінниці. Він набрав 17 очок з 24 можливих. Друге місце посів міжнародний майстер Олег Будніков (Запоріжжя), третє – вінницький кандидат у майстри спорту Андрій Климчук. Вони відстали від переможця на пів-очка.

Кращий з присутніх міжнародних гросмейстерів – володар першого рейтингу з блискавичних шахів в турнірі Костянтин Тарлев (Харків) залишився на 6-у місці (16 очок). Перший приз серед жінок отримала міжнародний майстер Світлана Москалець з Мелітополя (13,5 очка). А от друге місце в дуже сильній жіночій компанії зайняла наша Надійка Шпанко. Третє – за киянкою Маргаритою Новіковою.

Було також вручено низку додаткових призів – кращим вінничанам, дітям (в різних категоріях) і ветеранам. Загалом організатори встановили аж 39 нагород.

Таблицю дивіться на  http://chess-results.com/tnr170130.aspx?lan=11&art=1&wi=821.

Дивіться архів світлин турніру тут.