У ВІННИЦІ ЗМАГАЮТЬСЯ МАЙБУТНІ КАСПАРОВИ І ПОНОМАРЬОВИ ЗІ ВСІЄЇ УКРАЇНИ

З 16 по 27 квітня у Вінниці, на базі МДЮСШ № 6, проходитиме фінал чемпіонату України з шахів серед юнаків і дівчат до 16 років. В його рамках заплановано три змагання – спочатку з класичних, а потім зі швидких і блискавичних шахів.

В турнірі з класичних шахів на цьому чемпіонаті кожному учаснику надається біля двох годин на роздуми в одній партії, в швидкій грі партія триває біля півгодини. Партія в бліц 5-10 хвилин, – сказав директор МДЮСШ №6 Вінниці і головний суддя чемпіонату України Микола Боднар.

Вінницька шахово-шашкова школа за рейтингом нині входить в трійку найкращих шкіл в Україні. Адже не тільки великі успіхи в молодих вінницьких шахістів, а й шашкістів. Наприклад, на нещодавньому чемпіонаті України з шашок серед юнаків та дівчат, який відбувся у Львові, в категорії до 8 років вінницькі шашкісти вибороли золоті медалі і в хлопчиків і в дівчаток! Тому не дивно, що ми вже вдруге в цьому році приймаємо чемпіонат України з шахів. Причому зараз на старт турніру з класичної гри вийшли 20 спортсменів, серед яких 9 вінниччан. Сподіваємося, що серед них будуть і переможці, і призери.

Вінницьким шахістам протистоятимуть відібрані у півфіналі та підсумками минулорічного фіналу найкращі спортсмени з Києва, Одеської, Донецької, Харківської, Херсонської, Закарпатської, Запорізької і Полтавської областей. В цьому змаганні розігруватимуть путівки на чемпіонати світу та Європи. А в наступних турнірах з пришвидшеним контролем часу до вже наявних учасників приєднаються близько півсотні юних спортсменів з усіх регіонів.

Найбільші надії на медалі покладаються на вінницьких призерів юнацьких чемпіонатів Європи, чемпіонів України Надію Шпанко і Віктора Матвіїшена. До речі, цього року вони стали чемпіонами аналогічних шахових змагань у Вінниці серед юнаків до 14 років. А також звичайно на Влада Лукіянчука, Ірину Іщенко та Аліну Журавель, які багато разів були чемпіонами та призерами чемпіонатів України в різних вікових категоріях.

Вчора, 16 квітня, відбулося урочисте відкриття чемпіонату. В ньому взяли участь голова комітету економістів України Андрій Новак, начальник управління у справах сім’ї, молоді та спорту облдержадміністрації Сергій Чернявський, голова комітету з фізичної культури та спорту міської ради Сергій Краєвський, голова Вінницької обласної федерації шахів Юрій Яремчук. Символічний перший хід на великій шахівниці зробили Андрій Новак і Сергій Чернявський. Перед гостями виступили вихованці дитячої школи мистецтв і зразкового ансамблю танцю «Подоляночка».

Вінницькі шахи нині перебувають на підйомі. Серед юних вінницьких шахістів є призери чемпіонатів світу та Європи. А наш земляк Ілля Нижник був наймолодшим гросмейстером планети, – відзначив Сергій Краєвський.