Вінницькі шахові "зірочки" виграли домашній чемпіонат України і вибороли право на юнацький чемпіонат світу та Європи

У Вінниці протягом 11 днів проходив фінальний етап чемпіонату України з шахів серед юнаків і дівчат до 12 років. Таких офіційних всеукраїнських змагань у нас не було вже сім років. Результати порадували. Адже в головному турнірі з класичних шахів (де одна партія триває майже 5 годин) вінничани стали одноосібними чемпіонами і вибороли путівки на чемпіонати світу і Європи!

Конкурс за право проведення

Юнацький чемпіонат  України з шахів останній раз проходив у Вінниці в 2007 році. В основному такі щорічні змагання відбувалися у Львові, Миколаєві, Євпаторії та інших шахових центрах. 

На проведення фінальної частини чемпіонату України серед юнаків і дівчат до 12 років претендували одразу кілька міст: Мукачеве (Закарпаття), Миколаїв, Львів, Іллічівськ (Одеська область) і Біла Церква (Київська область). Дитячо-юнацька комісія при Федерації шахів України оголосила переможцем конкурсу місто над Бугом, яке гарантувало найкращий призовий фонд. Після голосування Вінниця лише на пів-бали випередила Миколаїв.

Всіх учасників фіналу нагороджували сувенірами, а також організували дві цікаві екскурсії - на кондитерську фабрику "Рошен" і по місту на фірмовому трамвайчику "Везунчик". Для тренерів і батьків підготували кімнату відпочинку, де вони могли подивитися телевізор, попити чаю чи кави. Учасників щодня пригощали смачним печивом і напоями. Змагання оперативно висвітлювали на вінницькому шаховому сайті. А головне – по п’ять призерів кожного з трьох турнірів добре преміювали. Організатори подбали й про поселення гостей. Пропонували житло на вибір, в залежності від матеріальних статків: в готелі, гуртожитку чи на зйомник квартирах.

Гарні умови проведення чемпіонату було забезпечено завдяки зусиллям нового президента Федерації шахів Вінниччини, депутата облради Юрія Яремчука, а також голови облради Сергія Свитка, керівника групи радників при голові облдержадміністрації Романа Аксельрода, голови міського спорткомітету Сергія Краєвського і начальника облспортуправління Сергія Дідика.

Чемпіони Європи проти призера світу

На старт турнірів з класичних шахів вийшли по дюжині хлопчиків і дівчаток. Це гравці, які пройшли жорсткий відбір у півфіналі (там грали сотні юних спортсменів зі всіх регіонів), а також діючі призери Європи та України. Учасники представляли Львівську, Миколаївську, Одеську, Вінницьку, Житомирську, Дніпропетровську, Харківську, Тернопільську, Волинську,  Запорізьку, Київську області і столицю.

До нас завітали майже всі фіналісти, окрім трьох кримчан. Фактично зібралася вся еліта юнацьких шахів України, майбутні гросмейстери. Серед них – чемпіони Європи Віктор Матвіїшен (Вінниця) і Мар’ян Кириченко (Львів), призер чемпіонатів Європи і світу Кірілло Шевченко (Київ), призер чемпіонатів Європи Надія Шпанко (Вінниця); чемпіони України в різних вікових категоріях: Єгор Соколов (Миколаїв), Марія Бердник (Харків), Софія Ковалик (Тернопіль) та інші шахові “зірочки”.

МДЮСШ № 6 міста над Бугом представляли п’ять спортсменів – окрім Шпанко і Матвіїшена, це чемпіони Вінниччини різних років: 11-річні Дмитро Щербина і Євгеній Шафір та 7-річна Вікторія Біляк.

Або в ПАР, або в Грузію

В турнірі з класичних шахів Віктор Матвіїшен, як і минулого року, впевнено став чемпіоном. В 11 турах він втратив лише пів-очки. І випередив другого призера Кірілла Шевченка (саме з ним Вітя зіграв внічию) аж на два очки. Третім став Андрій Левицький (Миколаївська область) – 7,5 очки. 

В "класиці" серед дівчат одразу визначилися три лідери: рейтинг-фаворит і єдиний кандидат у майстри спорту Надія Шпанко, Марія Бердник і Софія Ковалик. До середини дистанції вони йшли "нога в ногу", втративши лише по пів-очки. В шостому турі Шпанко в принциповому поєдинку здолала Ковалик. В останній партії Бердник втратила пів-очки і таким чином чемпіонкою України стала вінничанка! Надія Шпанко набрала 10 очок з 11 можливих. Наступні призові місця посіли Марія Бердник (9,5 очки) і Софія Ковалик (8 очок). Минулого року Надія Шпанко на чемпіонаті України серед дівчат до 12 років була другою. Її тодішня "кривдниця" Софія Краснокутська (Харків) перейшла до іншої вікової категорії. Нинішній успіх Наді не є випадковим. Адже раніше вона була чемпіонкою України серед дівчат до 8 та до 10 років, – сказав директор МДЮСШ № 6 Вінниці, головний суддя чемпіонату Микола Боднар.

Як повідомив Микола Боднар, чемпіони України разом з тренерами і батьками визначатимуть, куди вони поїдуть. Або на чемпіонат світу (ПАР, серпень 2014 року) або на чемпіонат Європи (Грузія, жовтень 2014 року). Віце-чемпіонам залишиться та путівка, від якої відмовилися переможці.

Приз – партія з наймолодшим гросмейстером країни

На турніри з блискавичних і швидких шахів залишилися майже всі призери класичних змагань. Записалося близько десятка представників Вінниці і Жмеринки. Адже, на відміну від "класики", у ці турніри допускалися чемпіони і призери всіх областей України.

У швидкій грі (на партію кожному – по 10 хвилин плюс додавання 10 секунд за кожен зроблений хід) знову чемпіонами стали Матвіїшен і Шпанко. Наступного дня в бліці (на партію кожному – по 3 хвилини плюс додавання 2 секунд за хід) вони дозволили собі трохи розслабитися: Вітя став другим, а Надя – шостою. Це змагання виграли Кірілл Шевченко (Київ) і Анна Шумейко (Одеса). 

Хто з вінничан ще мав шанси за медалі? Реальну боротьбу вів Євгеній Шафір, але до призів так і не дотягнув: в швидкій став сьомим, в бліці – восьмим. А чемпіон Вінниччини серед дітей до восьми років Володимир Добровольський відзначився сенсаційною перемогою над титулованим Кіріллом Шевченком. Це певним чином допомогло нашому Матвіїшену стати чемпіоном у швидких шахах.

Найкращих юних бліцорів нагороджував наймолодший міжнародний гросмейстер України – 17-річний вінничанин Ілля Нижник. Окрім традиційних нагород, він провів майстер-клас зігравши по черзі з кожним з призерів бліцтурніру.

Головний конкурент – родом зі Жмеринки

Гості залишилися задоволеними дружньою атмосферою і суддівством чемпіонату. Жодного поданого протесту під час його проведення не було. Не жалівся і головний конкурент Матвіїшена – Кірілл Шевченко. Серед іншого, він розповів, що має корені на Вінниччині – у Жмеринці. І тому був радий завітати на малу батьківщину. За словами Кірілла Шевченка, в Києві він регулярно перемагає навіть гросмейстерів. Але рівень чемпіонату у Вінниці був дуже високим, тому столичний рейтинг-фаворит залишився задоволений своїми результатами ("золотом" і "сріблом"). Кірілл Шевченко високо оцінив рівень гри Віктора Матвіїшена.

Візитка Віктора Матвіїшена

12 років. Навчається в загальноосвітній школі № 1, вихованець МДЮСШ № 6 Вінниці. Майстер ФІДЕ (Міжнародної шахової федерації). Це звання отримав за перемогу на чемпіонаті Європи 2013 року серед юнаків до 12 років. Був також срібним призером чемпіонату Європи серед юнаків до 10 років. Багаторазовий чемпіон України серед юнаків. Шахами почав займатися в шість років, у сім виконав перший дорослий розряд. В дев’ять років став кандидатом у майстри спорту України. В 2013 році сенсаційно виграв чемпіонат Вінницької області з класичних шахів серед ... чоловіків. Улюблений дебют – розігрувати сіцілійський захист за чорних. Улюблений шахіст – 9-й чемпіон світу Тігран Петросян.

Візитка Надії Шпанко

12 років. Навчається в загальноосвітній школі № 2, вихованка МДЮСШ № 6 Вінниці. Кандидат у майстри спорту України. Була призеркою чемпіонатів Європи серед дівчат до восьми і до дванадцяти років. Багаторазова чемпіонка України серед дівчат. Шахами почала займатися в шість років, до цієї гри її залучила мама. Улюблений шахіст: в минулому це був елітний гросмейстер Сергій Карякін. Тепер – ні (можливо тому, що він змінив українське громадянство на російське?). Захоплюється партіями Гаррі Каспарова (того самого, який колись грав нескінчені матчі з іншим росіянином Анатолієм Карповим). За словами Наді, у них дещо схожий стиль гри – активний чи навіть агресивний. Надія Шпанко любить перемагати не через помилки опонентів, а завдяки своїй вивіреній стратегії.

З історії шахів на Вінниччині

Значний підйом у вінницьких шахах почався у 1993 році, коли була заснована  міська дитячо-юнацька спортивна школа № 6. Юні і дорослі спортсмени-інтелектуали отримали просторе приміщення для змагань і тренувань у самому центрі міста – по вул. Театральній, 24. З того часу у місті над Бугом почали з’являтися майстри спорту і навіть міжнародні гросмейстери.

"Першою ластівкою" став Сергій Федорчук, який був восьмиразовим чемпіоном України серед юнаків і чемпіоном Європи, входив до сотні найкращих гросмейстерів планети за рейтингом. Нині він постійно мешкає у Франції, але продовжує на змаганнях представляти Вінницю і Україну.

Вінничанин Ілля Нижник був чемпіоном і призером світових і європейських змагань серед юнаків. А в 14 років він став наймолодшим міжнародним гросмейстером на планеті!

Нині за рейтингом Федерації шахів України вінницька школа входить в п’ятірку кращих шахових шкіл держави.