Бар-5, 2012

На початку вересня в мальовничому містечку Вінницької області Бар вже п’ятий рік поспіль відбувся всеукраїнський шаховий турнір. Місто Бар має славну історію. Декілька цікавих фактів про нього. Територія міста Бара була заселена ще з прадавніх часів. В 14 столітті місто Бар мало назву Рів. Після чергового нападу татар воно змінило свою назву. В часи Визвольної війни українського народу 1648–1657 рр. під керівництвом Богдана Хмельницького Бар був одним з важливих об'єктів, за який точилися запеклі бої. У 1648 році місто і Барський замок були взяті полковником Максимом Кривоносом. Деякий час Бар був резиденцією Богдана Хмельницького.

В наш час м.Бар - це невеличкий затишний районний центр Вінницької області, який зберігає дух свого славного і трагічного минулого, де переплелись традиції як католицького Заходу, так і православного Сходу. Сьогодні місто славиться не тільки історичними пам'ятками, але й смачними барськими яблуками, якими могли ласувати учасники на протязі всього турніру. Але не тільки яблука приманюють сюди шахістів, а й традиційно непогані призи та доброзичлива гостинність організаторів в особі голови федерації шахів Барського р-ну, директора УТОСа Кобиля Анатолія Павловича.

Ось і на цей раз в Бар з’їхались шахісти з Вінницької, Хмельницької, Львівської, Тернопільської, Одеської та Житомирської областей, серед яких було 5 майстрів. Склад підібрався доволі сильний. Вже в 2-му турі фаворитам довелось доводити свою силу проти шахістів з рейтингами 2200-2300. На старті зі 100-відсотковим здобутком лідерство захопив Олег Поліщук з Хмельницької області. Набирали також обертів наймолодший, але вже титулований учасник віце чемпіон Європи серед юнаків до 10 років Віктор Матвіїшен з Вінниці та найстарший 80-ти річний мегадосвідчений ветеран майстер спорту СРСР Олег Мілютін з Одеси. Та після 6-ти партій з 5-ти очковим здобутком лідерство захопив молодий майстер ФІДЕ з Вінниці Володимир Вусатюк. Але в 7-му і 8-му турах з своїми ровесниками зі Львова Олегом Терлецьким та Андрієм Зазуляком він зміг набрати всього пів очка і втратив лідируючі позиції.

Автор цих рядків, програвши в середині турнірної дистанції Терлецькому, змушений був наздоганяти лідерів. Отже, за тур до завершення пелетон очолили саме двоє львів'ян. Але в останньому турі в мене з'явився шанс таки перетнути фінішну стрічку першим. Для цього потрібно було по заказу виграти в Зазуляка, в якого було на пів очка більше. І це в важкому протистоянні вдалося зробити.

Отже, по 7 очок набрали Микола Боднар (Вінниця) – 1 місце, та Олег Терлецький (Львів) – 2 місце. 3-ім став Зазуляк. Далі місця посіли: 4-е Вусатюк, 5-е Поліщук, 6-е Матвіїшен, 7-е Вячеслав Кошовий (Бар), 8-е Мілютін, 9-е Кобиль (Бар), 10-е Олександр Штельмах (Калинівка, Вінницька обл.).

Про сильний склад турніру свідчить той факт, що такі пристойні шахісти як міжнародні майстри Віктор Гудок (Вінниця) та Володимир Ревуцький (Житомир), а також віце-чемпіон України серед юнаків до 12 років Владислав Лукіянчук не змогли увійти до призової 10-ки. По традиції на закритті Олег Петрович Мілютін прочитав свої веселі вірші про Барський турнір, а головний суддя змагань суддя національної категорії Станіслав Дорофєєв побажав організаторам міцного здоров'я та успіхів у всіх починаннях.

Боднар Микола – міжнародний майстер