День п'ятий

Нагадую, хто не в курсі, що четверо вінницьких шахістів, Влад Лукіянчук (юнаки до 12 років), Ірина Іщенко (дівчата до 12 років), Віктор Матвіїшен (юнаки до 10 років) та Надія Шпанко (дівчата до 10 років) в даний час приймають участь в чемпіонаті Європи серед юнаків та дівчат до 10 та 12 років в м.Прага (Чехія). І вперше на цьому турнірі зазнав поразки Вітя. В сумнівній позиції з поляком у Віті була можливість повторити ходи і тим самим розійтись миром, але чи то переоцінка позиції, чи то зайва впевненість у своїх силах завадили йому це зробити. В підсумку прикра поразка.

Відстояв честь України проти Польщі Владік. Виявляється, чорними можна виграти і в відказаному ферзевому гамбіті. Хоча, слідкуючи за партіями елітних гросмейстерів, можна сказати, що нічия в цьому дебюті «за щастя». П'ять годин ці два хлопці сиділи за шахівницею, поки поляк не подався.

Надя застосувала чорними гострий сіцілійський захист з шахісткою з Чехії. Їхня боротьба нагадувала Куликовську битву, де сам Вішванатан Ананд не зрозумів би, що твориться на шахівниці. В цьому відкритому бою вінничанка виявилась спритнішою. Виграла і друга наша дівчинка Іра. В партії з іншою чешкою вже традиційно білими відразу ж почала активні дії, і знову суперниця не справилася з проблемами. В підсумку вже на 19-у ході вона склала зброю. Якби ще Ірочка так грала чорними, то їй взагалі рівних не було б.

Отже, як і вчора, сьогодні взято 3 очка. Підведу проміжні підсумки після 5-го туру: Лукіянчук – 4 очка, Іщенко – 3, Матвіїшен – 4, Шпанко – 4. Вболіваємо за наших! До зустрічі завтра.

Микола Боднар, ЗТУ