Щоденник чемпіонату Європи

Щоденник чемпіонату Європи серед юнаків та дівчат

В середині серпня з 16 по 26 в м.Прага (Чехія) має відбутись найважливіше шахове змагання наших юних спортсменів – юнацький чемпіонат Європи. Білети на руках, всі організаційні питання заздалегідь вирішені. Все добре, всі чекають поїздки, хтось хвилюється – погано вночі спить, хтось спокійно чекає цікавої подорожі. Четверо вінниччан, тренери та батьки – всього делегація з 9-ти чоловік вирушила на це відповідальне змагання. Спочатку до Львова поїздом, потім автобусом нелегких 18 нічних годин, і ось ми в Празі. Більшість перенесла дорогу тяжко, а хтось, особливо діти, спали наче в домашньому ліжку. Відразу здивувала мала кількість людей в столиці. Немає метушні, «столпотворєния народа». Сідаємо в метро, а там взагалі є вільні сидячі місця, аж дивно. Відразу згадуєш Київ, де в метро часто стоїш на одній нозі. Декілька зупинок, і ми на місці. Поселились, перекусили, відпочили – гра завтра. Після тяжкої дороги сон був наче в немовляти.

І ось перший ігровий день. Турнір проводиться в категоріях до 8, 10, 12, 14, 16 та 18 років. Відкриваємо бюлетні зі списками учасників. В категорії до 12 років в юнаків серед аж 152-ти учасників Владик Лукіянчук. До 10 років серед юнаків приїхало аж 133 учасника. Серед них Вітьок Матвіїшен. Ірочка Іщенко разом з 101 дівчатками буде боротись в категорії до 12 років. А Надійка Шпанко вийде на старт разом 91 дівчатками в категорії до 10 років. Отже, представництво вінничан доволі велике. Ще ніколи аж четверо шахістів з Вінниці не приймали участь в одному чемпіонаті, а отже маємо більше шансів поборотись за високі місця. В крайньому випадку, всі сподівються на позитивний результат.

Пройшов перший тур, і у всіх добрий настрій. Всі виграли. Хлопці, завдяки кращим дебютним знанням, впорались зі своїми суперниками швидше. Лукіянчук переміг господаря – чеха. Матвіїшен справився з білорусом. Дівчата, напевно, більше хвилювались, тому довго білими мучили своїх суперниць. Іщенко перемогла англійку, а Шпанко – естонку. Завтра буде важче.

Погода нормальна, +25, не жарко, після +40 в Вінниці відчуваєш себе більш ніж комфортно. Перед поїздкою в інтернеті звичайно продивився особливості країни, так от скажу відразу, що знамените на весь світ чеське пиво, не краще за наше. Хоча мені відразу зауважили, що потрібно вживати пиво на розлив, а не пляшкове. Можливо, пізніше буде можливість підняти келих. Ще дивно, що на шведському столі зовсім відсутні рибні страви та наша рідна смажена картопля. Всі в один голос висловили думку, що торік в Болгарії кормили смачніше і краще. Знову сподіваюсь, що це тимчасове явище, адже ми тут всього два дні – побачимо. Завтра другий тур.

Микола Боднар, ЗТУ