Шахи в Вапнярці

В кінці травня у місті Вапнярка (Томашпольський район) відбувся молодіжний Кубок області з шахів. Змагання були присвячені пам’яті видатного полководця часів Великої Вітчизняної війни, двічі героя СРСР, генерала армії Івана Черняхівського. Він мешкав у Вапнярці, і тому тут дуже шанують його пам’ять. Перед початком змагань в урочистій обстановці було покладено квіти до пам’ятника Черняхівському, після чого усі гості відвідали музей героя, відкритий у приміщенні школи №1.

Змагання організував тренер з шахів, який працює у Вапнярці, Володимир Павловський. Минулого року він на чудовому рівні провів обласний дорослий шаховий фестиваль. А зараз вирішив обмежитися юнацькими змаганнями, аби якнайкраще "обкатати" своїх вихованців. Змагатися місцевим спортсменам було з ким. Потужну делегацію Вінниці очолював директор МДЮСШ №6 Микола Боднар. Сильні команди представили також Жмеринка і Тульчин, які разом з містом над Бугом є найголовнішими шаховими центрами в області.

Кубок області був особистим. Спортсмени вели боротьбу за медалі у двох вікових категоріях. У заліку серед дітей до 12 років за першість боролися три сильні першорозрядники з обласного центру, які змінювали один одного на горі турнірної таблиці. Першим серед 28 спортсменів став 11-річний Андрій Вічавський, який набрав 8 очок з 9 можливих. На пів-очка відстав переможець міжнародного шахового фестивалю "Київська весна" 8-річний Женя Шафір. Він, хоча і єдиний серед усіх учасників здолав чемпіона в особистій зустрічі, не зміг втримати свою очкову перевагу. На третьому місці – віце-чемпіонка України серед дівчат віком до 10 років Аліна Журавель, який також набрала 7,5 очок, але поступилася віце-чемпіону за додатковим турнірним коефіцієнтом. Перше місце серед дівчат виборола вихованка вінницького шахового клубу "Романтик" при ЖЕК №6 Діана Садківська.

А ось у старшій віковій групі (до 18 років) не було рівних першорозряднику Артуру Роєнко (Жмеринка), який у 9 турах втратив лише пів-очка. Фаворит змагань кандидат у майстри спорту Євген Кужель (Тульчин)– набрав 7 очок і залишився на другій позиції серед 24 учасників. Бронзову медаль здобув ще один тульчинець першорозрядник Ярослав Басистий – 6,5 очок. З таким же очковим доробком перше місце серед дівчат посіла кандидат у майстри спорту Арина Кондратюк (Вінниця).

Всі призери змагань отримали цінні подарунки (великі радіоприймачі та м’які іграшки) від організаторів і дипломи від спортуправління Вінницької облдержадміністрації. Низку втішних призів отримали юні спортсмени Томашпільщини. Організатори турніру також подбали про урочисту вечерю для гостей, футбольний матч, в якому взяли участь діти і дорослі, недороге проживання у гуртожитку. Отже, на "шахову мапу" Вінниччини тепер можна сміливо нанести ще один центр – Вапнярку.

Михайло ШАФІР

0 коммент. :

Отправить комментарий

Оставьте комментарий